İkinci El Araba Alırken İade Garantisi Neden Önemli?


17 Ekim 2024
12 kez okundu
Araba Alırken İade Garantisi Neden Önemli? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Tüketici hakları gereği aslında satın aldığınız pek çok ürün, malzeme, hatta hizmet için belirli bir çerçevede iade garantisine sahip olmanız gerekir. Fakat ikinci el araba alımında genellikle sahibinden araba almak ya da bir online platform üzerinden ikinci el oto almak söz konusu olduğundan iade kültürü pek yerleşmemiştir. Ayrıca doğrudan sahibinden alınan ikinci el araçlarda iade garantisi vermek zorunlu da değildir. Ancak aldığınız arabanın size yazılı ya da sözlü olarak belirtilen hasar durumu ve diğer özelliklerinde bir farklılık varsa iade edebiliyor olmanız güvenli alışveriş imkanı sağlayacaktır. 

 

Bu detaylar doğrultusunda güvenli alışverişe, tüketici haklarına ve müşteri memnuniyetine önem veren platformlar, ikinci el araç satışlarında iade garantisi veriyor. Peki, ikinci el arabada iade garantisi nedir ve süreç nasıl işler?

İade Garantisi Nedir? İkinci El Araçta İade Garantisi Olur mu?

İade garantisi, bir üründe satıcı veya malzeme kaynaklı sorun çıkması halinde ürünün geri alınmasını ve ücretin tamamının tüketiciye iade edilmesini kapsayan bir hizmet. Mesafeli satış sözleşmesi yapıldığı için özellikle online alışverişlerde karşılaşılan bu durum, artık ikinci el araçlarda da mümkün. 

 

Bir oto pazarından veya doğrudan aracın sahibinden ikinci el araç aldığınızda aracı iade etmeniz pek mümkün olmaz. Fakat iade garantisi veren bir yerden ikinci el araç aldığınızda olası bir problemde aracı iade ederek paranızı geri alabilirsiniz. Yani resmi kurumlardan onaylı güncel bir ekspertiz raporu olduğu sürece ikinci el arabalarda iade garantisi de mümkün oluyor. 

İkinci El Araçta İade Şartları Nelerdir?

İkinci el araçta iade şartları, doğrudan ekspertiz raporuna bağlı. Araçlar satışa çıkmadan önce ekspertiz yapılıyor ve raporu güncel bir şekilde alıcı adaylarına sunuluyor. Bu aracı satın aldığınızda ekspertiz raporunda yazan her detayı kabul etmiş sayılıyorsunuz. Fakat raporda yer almayan bir sorun veya hasarla karşılaştığınızda iade garantisi devreye giriyor. Satıcı, bu konuda sorumluluğu üstleniyor ve paranızı iade ediyor. 

 

İkinci elde iade şartlarından bir diğeri de süre. Bu noktada süre, satıcı platformun satış politikalarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin 14 günlük iade garantisi süresi varsa sadece bu süre içerisindeki sorunlar dikkate alınıyor. Söz konusu süre dolduktan sonra araçta sorun çıkması halinde iade garantisi devreye girmiyor.

Son olarak sürücü kaynaklı sorunların da iade garantisine dahil edilmediğinin altını çizmemiz gerekiyor. Örneğin olası bir trafik kazası sonrası onarım sorumluluğu satıcıda değil, sizde oluyor. 

İade Garantisi Olmayan İkinci El Araç Alırken Karşılaşılabilecek Riskler

EcoTour

 

İkinci el araçlarla ilgileniyorsanız iade garantisi sizin için büyük önem taşır. Bu nedenle araba satın alırken tercih edeceğiniz platformun iade garantisi sunup sunmadığına dikkat etmelisiniz. Böyle bir imkân varken iade garantisi olmayan araçları satın almak sizi birçok açıdan riske atabilir. Peki, bu riskler neler?

 

Öncelikle satın aldığınız ikinci el arabaya belirli bir ücret ödersiniz. Araçta bir problem çıkması ise ödediğiniz paranın boşa gitmesine sebep olabilir. Ayrıca satın almak istediğiniz bir modelin ikinci el araç fiyatları her zaman bütçenize göre olmayabilir. Bu durumda da farklı kaynaklar bularak veya ikinci el araç kredisi çekerek araç almış olabilirsiniz. Böyle bir senaryoda iade garantisi olmayan bir araç alırsanız bütçenizin zarar görmesinin yanında borcunuz da katlanarak artabilir. 

 

Yeni aldığınız ikinci el arabada hasar çıkması size yeni bir maliyet doğurur. Eğer iade garantisi olmayan bir araç satın alırsanız bu maliyeti de kendiniz karşılamak durumunda kalırsınız. Ayrıca arızalı bir aracı satın almış olmak sadece maddi değil, manevi açıdan da olumsuz etkiler yaratabilecek bir durumdur. 

İade Garantisi ile Nasıl Korunursunuz?

İade garantisi sizi hem maddi açıdan korur hem de güvenli alışveriş yapabilir ve tüketici haklarınızı koruyabilirsiniz. Bu yöntemin sizi koruduğu en önemli nokta, elbette maddi kayıpların önüne geçmesidir. Yani iade garantisi kapsamında korunduğunuzda ve araçta ekspertiz raporu dışında bir sorun çıktığında herhangi bir maddi kayıp yaşamadan paranızı geri alırsınız. 

 

İkinci el araba için iade garantisi uygulamalarından biri de değer kaybı tazminidir. Bu uygulama, garanti sürecinde aracın değerini düşürecek bir sorun çıkması halinde kullanılır. Aracı iade etmek istemezseniz söz konusu değer kaybını satıcıdan alabilirsiniz. 

ikinciyeni.com’da İade Garantisi Nasıl Sağlanıyor?

İade garantisi hakkınızı korumak ve ihtiyaç halinde kullanabilmek için ikinciyeni.com’u tercih edebilirsiniz. Güvenilir bir şekilde ikinci el araç alabileceğiniz ikinciyeni.com, size 14 gün geçerli iade garantisi sunar. Üstelik bu garanti hem “Hemen Al” hem de “Açık Artırma” yöntemlerinde geçerli. 


ikinciyeni.com’dan satın aldığınız araçlar, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelik kapsamında iade garantisi altında tutulur. Aldığınız araçta, ekspertiz raporunda yer almayan bir sorunla karşılaşmanız halinde eğer aracı 500 kilometreden fazla kullanmadıysanız 14 gün içinde ikinciyeni.com ile iletişime geçerek aracı iade edebilir ve paranızı geri alabilirsiniz. Dilerseniz aracı iade etmek yerine değer kaybının ödenmesini de talep edebilirsiniz. Konu hakkındaki tüm detaylara “İade ve Değer Kaybı Tazmini” sayfasından ulaşabilirsiniz.