Çocuk Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?


07 Haziran 2024
269 kez okundu
Çocuk Koltuğu Alırken Bunlara Dikkat Edin! - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Çocuğunuzla şehirde hafta sonu gezintileri ya da uzun seyahatler yapmanız için tek ihtiyacınız güvenli bir çocuk koltuğu. Ülkemizde yasal zorunluluğu da bulunan çocuk koltuklarının farklı çeşitleri ve boyutları bulunuyor. Aileniz ve çocuklarınız ile güvenli bir yolculuk yapmak için de en doğru çocuk koltuğunu seçmelisiniz. Peki, çocuk oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

En İyi Çocuk Koltuğu Hangisi?

Çocuklarınızla seyahatin keyfini doyasıya çıkarmak için icat edilen çocuk koltukları, aslında tek bir modelden ibaret değil. Farklı modeller arasından seçim yaparken koltuğun boyutuna, özelliklerine, güvenlik unsurlarına ve ISOFIX uyumluluğuna dikkat etmeniz gerekiyor. 

Koltuk Boyutlarına Dikkat Edin

Alacağınız koltuğun, çocuğunuzun boyu ve kilosuna göre uygun olanını seçmediğiniz takdirde çocuğunuz ciddi bir risk altına girebilir. Ayrıca koltuğun ebatı, çocuğunuzun konforu için de önemlidir. 

Çocuk koltuklarında seçim yaparken çocukların kilosunu baz almak en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olur. Temel olarak 0-13 kg arasındaki çocuklarınız için ana kucağı, 9-18 kg arasındaki çocuklarınız için bebek koltukları ve 15-36 kg arasındaki çocuklarınız için çocuk koltukları seçenekleriniz bulunuyor.

Fiyatına Değil, Özelliklerine Bakın

Türkiye’de çocuk koltuğunun yaygınlaşmaya başlaması, 2010’daki yasal düzenlemelerden önceye gidiyor. 2000’li yılların başından beri kullanılan çocuk koltukları birçok farklı marka tarafından üretiliyor ve bu markalar arasında da önemli fiyat farkları bulunuyor. Tabii en pahalısı her zaman en iyisi olamayabiliyor. 

Bu noktada güvenlik açısından kaliteli, kullanım açısından da konforlu özellikler sunan markalara yönelmelisiniz. Çocuk koltuklarında terletmeyen kumaş ve güneş siperi gibi konforla ilgili detayları atmamalısınız. Güvenlik standartlarını da bu aşamada incelemeyi ihmal etmeyin.

EcoTour

Önceliğiniz Güvenlik Olsun

Çocuğunuzun güvenliği için en güvenli olduğuna inandığınız çocuk koltuğunu seçmelisiniz. Bu konuda karşınıza çıkan modellerin güvenlik testlerinden aldıkları puanlar önem taşıyor. Plus Test ve ADAC gibi güvenlik testlerini başarıyla geçen modelleri rahatlıkla seçebilirsiniz. 

Ayrıca son testi siz yaparsanız da içiniz rahat eder. Çocuk koltuğu satılan mağazalarda, örnek otomobil koltukları bulunur. Bu koltuklarda, almayı düşündüğünüz modelleri test edebilirsiniz. Çocuk koltuğunu denedikten sonra Avrupa standardı olan beş noktalı emniyet kemerini, kafa desteklerini ve malzemesini kendi ellerinizle test edip onaylıyor olmalısınız.

ISOFIX Uyumluluğuna Dikkat Edin

Çocuğunuz, kemer ile çocuk koltuğunu bağladığınız anlarda sıkılabilir ya da oyun olarak algılayıp sizi engellemeye çalışabilir. Bazen de dalgınlıkla kemer bağlantılarından birini es geçebilirsiniz. ISOFIX sistemi ise dalgınlıklara ya da zaman kaybına mahal vermeden  çocuğunuzla güvenli bir seyahate çıkabilmenize imkan tanıyor. 

ISOFIX, bebek koltuğunu araca kolay ve güvenli bir şekilde bağlamanıza imkân tanıyan bir montaj mekanizmasıdır. ISOFIX kızağını bir kere koltuğa yerleştirdikten sonra size sadece yan ve alt taraflardaki kilitleri kullanarak çocuk koltuğunu kızağa yerleştirmek kalıyor.

Bebek Koltuğu Zorunlu mu?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre belirli şartlar dahilinde aracınızda çocuk koltuğu bulundurmanız zorunlu. Buna göre bebek oto koltuğu zorunluluğu; 36 kilogramdan az, boyu ise 150 santimetreden kısa olan çocukların taşınması durumunda geçerli. Buna ek olarak kilo sınırına takılmayan 135 santimetreden uzun boylu çocuklar, ön koltuk yasak olmakla birlikte arka koltukta emniyet kemeri takılı bir şekilde seyahat edebilir. 

Çocuk Koltuğu Aldınız, Sıra Otomobilde!

Yeni çocuk sahibi olduysanız ya da çocuğunuzun doğumunu iple çekiyorsanız arabadan beklentileriniz değişebilir. Çocuklu aileler için geniş bagaj oldukça önem taşıyor. Çocuğunuz arabada olmadığı zamanlarda ISOFIX bağlantısını ve çocuk koltuğunu bagaja yerleştirmeniz gerekebiliyor. Ayrıca çocuğunuzla eğlenceli geziler düzenledikten sonra bebek arabasını da koyabileceğiniz bir bagaj sizin için daha yararlı olacaktır. Çocuğunuz ve sizin için en güvenli ikinci el araç seçenekleri ise ikinciyeni.com’da mevcut.