2024 Ehliyet ve Sürücü Kurs Fiyatları Nedir?
Ehliyet fiyatları 2024 yılında da her yıl olduğu gibi güncellendi. Güncellenen fiyatlarla ehliyet sınıflarına göre tarife, 2.528,40 TL ile 7.803,53 TL arasında değişiklik gösteriyor. Sizin için ehliyet harç ücreti, vakıf payı ve değerli kağıt bedeli gibi farklı kalemleri bulunan 2024 ehliyet fiyatlarını derledik.
2024 Ehliyet Fiyatları Ne Kadar?
Ehliyet çıkarma ücretleri, 2024 yılında güncellenen haliyle 2.528,40 TL’den başlıyor. Fiyatların içerisinde 3 farklı kalem bulunuyor. Değerli kağıt bedeli, harç ücreti ve vakıf payı olarak sıralanan kalemler, ehliyet sınıfına göre değişiklik gösteriyor.
2024 Ehliyet Yenileme Harcı Ne Kadar?
Ehliyet harçları, sınıflara göre değişiklik gösteriyor. 2024 yılında ehliyet harçları, 1.308,40 TL’den başlıyor ve 6.583,53 TL’ye kadar uzanıyor. En düşük ehliyet harcı; A, A1, A2 ve F sınıfı ehliyet alacak sürücü adaylarından talep ediliyor.
2024 Yılında Ehliyet Sınıflarına Göre Sürücü Adayının Ödemesi Gereken Tüm Ücretler
Sürücü belgesi ücretlerine; ehliyet harcı, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı toplanarak ulaşılıyor. 2024 yılında ehliyet sınıflarına göre ehliyet ücretleri şöyle:
2024 Ehliyet Yenileme Ücreti Hangi Bankalara Yatırılır?
Ehliyet ücretleri 3 kalemden oluşuyor. Ehliyet harç ücreti ve değerli kağıt bedeli olarak ifade edilen kalemler, sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla yatırılabiliyor. Vakıf payı olarak ifade edilen Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın payı ise vakfın anlaşmaya vardığı bankalar aracılığı ile ödenebiliyor.
Ehliyet Harcı Nereden Ödenir?
Ehliyet harcı ve değerli kağıt bedelinin ödenebileceği bankalar şöyle sıralanıyor:
Akbank
Aktifbank
Albaraka Türk
Denizbank
Fibabanka
Garanti Bankası
Halkbank
ING Bank
İş Bankası
Şekerbank
Vakıfbank
Kuveyt Türk
Ziraat Bankası
TEB
PTT Bank
QNB Finansbank
Yapı ve Kredi Bankası
Ehliyet Vakıf Payı Nereye Ödenir?
Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı ile protokolü olan ve vakıf payı yatırılabilen bankalar şöyle sıralanıyor:
Halkbank
Vakıfbank
Ziraat Bankası
Garanti Bankası
Şekerbank
ING Bank
Albaraka Türk
Kuveyt Türk
Denizbank
TEB
Akbank
Aktifbank
PTT Bank
QNB Finansbank
Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın sitesinden sürücü belgesi ödemeleri kısmına ulaşıp ödemelerin hangi şekilde yapılabileceğini öğrenmek mümkün. Burada ödemenin şubeden mi, internet bankacılığından mı, yoksa ATM’den mi yapılabilabileceği kolayca öğrenilebiliyor.
Tabii ki bu tutarlar ehliyet almaya hak kazanan kişiler için geçerli. Ehliyet veya resmi adıyla sürücü belgesi sahibi olmak isteyen kişilerin, sürücü kursuna katılması gerekiyor. Sürücü kurslarının ücretleri ise kurs veren kurumun fiyat politikasına göre değişiklik gösteriyor.
Sürücü kursunu tamamlayan sürücü adaylarının ehliyet sınavına katılması ve başarıyla geçmesi gerekiyor.
2024 Ehliyet Sınavı Girişi Ücretleri Ne Kadar?
Ehliyet sınavı ücretleri, harç ve değerli kağıt bedeli gibi sabit tutara sahip. 2024 ehliyet sınavı ücretleri şöyle:
İlk defa ehliyet alacak sürücü adayları için 2024 teorik sınav ücreti: 750 TL
2024 direksiyon sınavı giriş ücreti: 750 TL
Ehliyet yükseltme için 2024 direksiyon sınav ücreti: 750 TL
İlk kez ehliyet ehliyet alacak olanların hem yazılı (teorik) sınava hem de direksiyon sınavına girmesi gerekiyor. Bu nedenle ilk kez ehliyet alınacağında sınav ücreti 1.500 TL (teorik sınav için 750 TL + direksiyon sınavı için 750 TL) oluyor. Ehliyetini yükseltmek isteyenlerin ise yazılı sınava girmeleri gerekmiyor ve sadece direksiyon sınavı için gerekli olan 750 TL’yi ödemeleri yeterli oluyor.
Burada bilinmesi gereken önemli bir husus bulunuyor. Sürücü adaylarının, ehliyet sınavlarında 4’er hakkı bulunuyor. Yani sürücü adaylarının, teorik ve pratik (direksiyon) sınavlara en fazla 4 kere girip geçer not alması gerekiyor.
Herhangi bir sınav türünde 4 kere başarısız olan adaylar, ehliyet alma hakkını kaybediyor. Ancak doğal afet, sağlık sorunları ve spor müsabakasına katılma gibi nedenlerle mazeret bildirilebiliyor. Böyle bir durumda da 1 defaya mahsus olmak kaydıyla sürücü adayı mazeret hakkına sahip oluyor ve 5. defa sınava dahil olabiliyor.
Denemelerin tamamında başarısız olan sürücü adayı ise tekrar ehliyet için sınavlara dahil olamıyor ve sürücü belgesi alma hakkını ömür boyu kaybediyor.
Sürücü Kursu Fiyatları Nedir?
Ehliyet alabilmek için öncelikle bir sürücü kursuna kayıt yapmanız ve burada ders almanız gerekiyor. Bu nedenle ehliyet harç, değerli kâğıt bedeli ve vakıf payının yanında bir de sürücü kursu ücreti ödemeniz gerekiyor. Ödeyeceğiniz bu ücrete teorik ders ve direksiyon dersi dahil oluyor. Sürücü kursu ücretleri ise sabit bir şekilde belirlenmiyor.
Sürücü kursu fiyatlarını Milli Eğitim Müdürlükleri, Valilikler ve sürücü kursu yönetimleri belirliyor. Milli Eğitim Müdürlükleri ve Valilikler, ilgili şehirde geçerli olacak sürücü kursu ücretlerinin sınırlarını belirliyor. Sürücü kursları ise bu sınırların dışına çıkmamak kaydıyla kendi fiyat tarifelerini oluşturuyorlar.
Bu detaylar göz önüne aldığımızda sürücü kursu fiyatlarının hem şehre hem de tercih edilecek özel sürücü kursuna göre değiştiğini söyleyebiliriz. Bunların yanında ek olarak özel direksiyon dersi almayı tercih ederseniz ehliyet masrafınız bir miktar daha artacaktır. Ayrıca alacağınız ehliyetin sınıfı da kurs ücretini değiştiren önemli bir unsur. Her sürücü belgesi sınıfı için farklı bir ücret talep edilebiliyor.
En düşük kurs ücretine sahip olan sınıflardan biri ise A2’dir. Belirli motosiklet gruplarını kapsayan A2 sınıfı ehliyet hakkında detaylı bilgi için “A2 Ehliyet Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.