Eksantrik Mili Nedir, Nasıl Çalışır?
Krank mili, triger kayışı ve supaplar gibi birçok parça ile muntazam olarak çalışıp içten yanmalı motorların hareket etmesini sağlayan eksantrik milinin nasıl çalıştığını ve görevlerini sizin için ele aldık.
Eksantrik Mili Nedir?
Motor kitaplarında, otomobil dergilerinde veya internet aramalarında eksantrik kam mili, eksantrik mili veya kam mili gibi farklı tanımlar görmeniz mümkün. En doğru kullanım ise eksantrik mili veya kam milidir.
Krank milinden alınan hareket, geçmişte eksantrik kayışı denen ancak günümüzde triger kayışı olarak bilinen parçaya iletilir. Triger kayışı da eksantrik milinin hareket etmesini sağlar. Hareket sırasında mil, egzoz ve emme supaplarının açılıp kapanmasını sağlar.
Eksantrik Mili Nasıl Çalışır?
Eksantrik, kelime anlamı olarak dış merkezli anlamına gelir. Yani dışarıya doğru bir kuvvet uygulayabilecek şekilde olan cisimler için eksantrik kavramı kullanılır. Eksantrik mili de tam olarak bu şekilde çalışır.
Eksantrik mili, çalışma prensibine uygun olarak düz bir çubuk yerine girinti ve çıkıntılara sahip özel bir dizayn ile üretilir. Bu nedenle de merkezi düz bir çubuk gibi tam ortada yer almaz. Mil, triger kayışından aldığı dönüş gücü ile hareket eder. Çıkıntılar supaplara denk geldiği için açma ve kapama işlemlerinin gerçekleşmesi sağlanır. Böylece motorun içine düzenli olarak yakıt-hava karışımı girer ve atık gazların çıkışı sağlanır.
Eksantrik Mili Sensörü Nedir?
Eksantrik mili sensörü ile beraber eksantrik mili sensörü isimli özel bir parça bulunur. Elektronik bir parça olan ve ECU olarak kısaltılan eksantrik mili sensörü, milin hareketine göre yakıt pompalanmasını ve egzoz çıkışını denetler.
Silindirlerin tam arkasına konumlandırılan sensör, uzun yıllar kullanılabilecek şekilde dizayn edilir. Ancak bazı durumlarda devreden çıkabilir. Böyle bir durumda arıza ikaz lambalarında “motor arızası” simgesi yanar.
Eksantrik Mili Bozulduğunda Ne Gibi Sorunlar Yaşanır?
Eksantrik mili veya eksantrik mili sensörünün bozulduğunu tek bir belirtiyle anlamanız pek mümkün değildir. Zaten genellikle çok sayıda belirti aynı anda ortaya çıkar. Bunlar arasında en çok karşılaşılan belirtiler ve açıklamaları şöyledir:
Ateşleme Sorunları: Marşa veya Start-Stop düğmesine bastığınızda araç, normalden daha geç tepki verir. Bazı durumlarda ise basmanıza rağmen çalışmaz.
Motorun Durması: Eksantrik mili veya mili takip eden sensör arızalandığında yakıt-hava karışımının motora iletilmesinde çeşitli sorunlar yaşanır. Böyle bir durumda da motor aniden durabilir.
Yüksek Yakıt Tüketimi: Eksantrik mili düzgün çalışmadığında araç daha fazla yakıt harcayarak istediğiniz devir ve hızlara ulaşmaya çalışabilir. Bu nedenle de yakıt tüketimi çok yükselir.
Bu sorunları yaşayan kullanıcıların en yakın yetkili teknik servise gitmesi önerilir.
Eksantrik Sorunları Anlaşılabilir mi?
İkinci el araç alacakların en büyük endişelerinden biri eksantrik sorunlarının kolayca fark edilememesidir. Çünkü araç belirli bir süre kullanılmazsa sorun fark edilemez. Bu nedenle ikinci el araç alacaksanız mutlaka bağımsız eksper kontrolü yaptırmanız önerilir.
TSE onaylı ekspertiz raporuna sahip ikinciyeni.com araçlarında ise detay sayfasında yer alan sorunlar dışında herhangi bir arıza ile karşılaşmayacağınızı belirtelim. Eğer detay sayfasında yer alanlar dışında bir arıza ile karşılaşırsanız da iade sürecini başlatabilirsiniz.