Motor Temizliği Nasıl Yapılır? Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?
Arabaların hem temiz görünmesi hem de parçalarının uzun ömürlü olması için kirlerden arındırılması gerekir. Bu süreçte iç - dış yıkama olarak tanımlanan işlemin yanında motor temizliği de çok önemli. Fakat motor temizliği daha fazla hassasiyet ve dikkat gerektiriyor. Çünkü temizlik sürecindeki hatalı işlemler çeşitli arızalara sebep olabilir. Peki, motor temizliği nasıl yapılır? Bunun için öncelikle gerekli malzemeleri temin etmelisiniz.
Motor Temizliği İçin Gerekli Malzemeler
Aracınızın motorunu temizlemeye başlamadan önce, bu işlem için faydalanabileceğiniz malzemeleri belirlemelisiniz. Bu süreçte en çok fayda sağlayan malzemeler arasında temizleme spreyleri bulunuyor. Araç motor temizleme spreyi; motordaki yağı, kiri, kalıntıları ve tortuları giderme konusunda oldukça etkilidir. Motor yıkama ilacı olarak da bilinen bu spreyler kısa sürede etki gösterdikleri için de temizliğin uzun sürmesini önler.
Spreyler genel motor temizliği için gereklidir, fakat çok inatçı yağlar için özel yağ sökücüler kullanabilirsiniz. Yağ sökücünün yanında pas sökücü gibi çeşitli kimyasal temizleyicilerden de faydalanabilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız diğer malzeme ise süngerdir. Bu aşamada çok sert yapıda olmayan bir sünger seçmelisiniz. Ayrıca sünger, temizlik sürecini engellemeyecek boyutta olmalı.
Temizlik sürecinde suya da mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle bir kova suyu hazır bulundurmalısınız. Gerekli olan son malzeme ise bez. Hem temizleme hem de kurutma konusunda etkili olması için mikrofiber bez tercih edebilirsiniz.
Adım Adım Motor Temizliği
Motor temizliği kadar öncesindeki hazırlık da önemlidir. Elektronik parçaları izole etmeden temizliğe başlamak veya ıslak kısımları kurutmadan temizliği bitirmek riskli olabilir. Dolayısıyla adım adım ilerlemek en doğrusu olacaktır.
1. Adım: Aracı Temizliğe Uygun Hâle Getirin
Öncelikle aracınızı temizlik yapacağınız bölgeye çekin, kaputu açın ve motorun soğumasını bekleyin. Motor bölgesini temizliğe uygun hâle getirmek için ise yabancı maddeleri dışarı atın. Özellikle uzun yola çıktıysanız ya da uzun süre motor temizliği yapmadıysanız bu bölgede dal, yaprak gibi yabancı maddeler olabilir. Bu maddeleri dışarı attıktan sonra kalıplaşmış toz veya çamur öbekleri varsa parçaları ıslatmadan bu kalıntılardan da kurtulun.
2. Adım: Elektronik Parçaları İzole Edin
Temizlik sürecinde su ve çeşitli sıvılar kullanmanız gerekecek. Temizlik yaptığınız bölgede ise elektronik parçalar var. Elektronik parçaların sıvı ile temas etmesi problemlere yol açacağı için dikkatli olmak gerekiyor. Bu aşamada öncelikle aküyü izole etmelisiniz. Eğer yeterli el beceriniz varsa ya da bir profesyonelden destek alıyorsanız aküyü sökerek dışarı almanız en faydalısı. Aküyü sökemiyorsanız üzerine bir poşet geçirebilirsiniz.
Aynı şekilde buji girişleri, alternatör ve motor beynini de izole etmelisiniz. Hava filtresi gibi suyla temas etmesi sakıncalı parçaları da poşet ya da kalın bir naylonla sararak koruma altına alabilirsiniz.
3. Adım: Detaylı Temizlik Yapın
Her gün yapmanız mümkün olmayacağı için motor temizliğini detaylı yapmalısınız. Temizliğe, erişebildiğiniz tüm parçalara temizleme spreyi sıkarak başlayın. Kirli görünen tüm bölgeleri temizleme spreyi ile kaplayıp bir süre bekledikten sonra süngerle ovarak temizleyin. Ardından yavaşça su dökerek parçaların sprey kalıntılarından arınmasını sağlayın.
Motor spreyinin temizleyemeyeceği durumdaki yağlı ve paslı parçalar için diğer kimyasallara başvurun. Yağlı kısımlara yağ çözücü, paslı kısımlara ise pas sökücü sıkın. Bu kimyasalların, parçaların üzerinde çok uzun süre durmasına izin vermeyin ve kısa süre sonra su dökerek temizleyin. Ayrıca kimyasalların kablo ve kayışlara temas etmemesine de özen göstermelisiniz.
4. Adım: Islak Bölgeleri Kurutun
Malzemeleri kullanıp motoru ve çevresini temizledikten sonra kir ve temizlik malzemesi kalıntılarını gidermek için ilgili kısımlara su dökmeniz gerekiyor. Dolayısıyla temizlik sonrası aracınızın iç kısmı ıslak olacaktır. Bu ıslaklık elektronik bölgeler için risk oluşturabileceği için mutlaka kurulama işlemi yapmalısınız. Bir mikrofiber bez yardımıyla ıslak kısımları güzelce kurutarak motor temizliğini tamamlayabilirsiniz.
Araç Motorunun Temizliği Neden Önemlidir?
Aracın motor bölgesinde zamanla toz, yağ, pas, demir tozu ve kireç birikebilir. Bu birikintiler motorun hem kötü görünmesine hem de düşük performans göstermesine sebep olabilir. Motor temizliği sadece temiz görüntü için değil, motora ait parçaların korunması için de yapılır. Önemli olmasını sağlayan detaylardan birisi budur.
Motor ve çevresindeki metalik parçalar, biriken kalıntılardan dolayı yıpranabilir. Bu yıpranma, parçaların daha kısa ömürlü olmasına sebep olur. Parçaların kısa sürede bozulması bir yandan masraf çıkarırken diğer yandan da sürüş güvenliğini tehlikeye sokar. Bu nedenle motor temizleme işlemini düzenli olarak yapmanız oldukça önemlidir.
Motor Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Motor temizliğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat etmeniz, temizlik sırasında aracın zarar görme ihtimalini azaltır. Bu noktaların başında elbette elektronik parçalar geliyor. Sıvı teması tehlikesini göz ardı etmemeli ve elektronik aksamları korumaya aldığınızdan emin olmalısınız.
Araç motoru temizliğinde sıkça yapılan hatalardan biri de fırça kullanmaktır. Özellikle sert yapıdaki fırçalar parçaların çizilmesine ve aşınmasına sebep olabilir. Bunun çözümü ise çok yumuşak bir fırça ya da sünger tercih etmektir. Böylece baskı uygulanan bölgelerde büyük ölçekli aşınmalar olmaz.
Dikkat edilmesi gerekenler arasında temizlik malzemesi seçimi de bulunuyor. Bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici gibi temizlik malzemelerinin motor temizliğinde kullanılmaması gerekiyor. Motor temizleme sürecinde sadece bu işlem için üretilmiş malzemeler kullanılmalıdır. Parçalara zarar vermeyen ve temizleme gücü yüksek olan malzemeler sayesinde temizliğinizi rahatça yapabilirsiniz.
Su, temizliğin olmazsa olmazıdır. Fakat motor temizliğinde, aracın dışını temizlerken olduğu gibi tazyikli su kullanmamalısınız. Tazyikli su güçlü olduğu için kapakların arasından sızabilir ve sorun yaratabileceği parçalarla temas edebilir. Bunu önlemek için suyu el yordamıyla dökmelisiniz.
Son olarak temizliğe başlamadan önce motorun soğuk olmasına çok dikkat etmelisiniz. Çünkü sıcak motor parçalarına soğuk suyun temas etmesi, motor bloğunun çatlaması gibi riskli durumlar doğurabilir.
Motor temizliği öncesinde motor bölgesindeki parçalar hakkında bilgi sahibi olmanız da önemlidir. Parçaları tanıyarak daha uygun temizlik yöntemleri uygulayabilir ve temizliğin verimini artırabilirsiniz. Parçalar hakkında bilgilere ise “Araba Parçalarının İsimleri Nelerdir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.