Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme


29 Kasım 2022
230637 kez okundu
Trafik Sigortasında Yeni Düzenleme
Oto Hayat

Trafik sigortalarında yeni bir dönem başlıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan açıklamaya göre basamak sistemi genişletilecek ve sürücüler arasında daha net bir ayrım yapılacak. Bu düzenlemeyle birlikte hem trafik sigortası fiyatlarının hem de hasar oranlarının düşmesi bekleniyor. 

 

Yeni düzenlemeyle birlikte gelen dinamik basamak sistemine ve detaylarına yakından bakalım.

Dinamik Basamak Sistemi

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yani kısaca Zorunlu Trafik Sigortası primleri, çeşitli etkenlere göre belirleniyor. Prime en çok etki eden detaylardan biri ise sürücünün hasar geçmişi. Hasar geçmişinin daha belirleyici olması adına yeni düzenlemeyle birlikte dinamik basamak sistemine geçiş yapılacak. 

 

Mevcut sistemde basamaklar 1 ile 7 arasında. İlk kez sigorta yaptıran sürücüler 4. basamaktan başlıyor ve her kaza, sürücüyü bir alt basamağa düşürürken kaza yapılmayan her yıl, bir üst basamağa çıkılıyor. Basamak düştükçe prim artıyor, yükseldikçe de azalıyor. Dinamik basamak sisteminde basamak sayıları ise 0 ile 8 arasında olacak. 

 

Trafik sigortası yeni düzenleme kapsamında çok iyi ve çok riskli sürücüler diğerlerinden ayrılacak. Eski sistemde 1, 2, ve 3. basamaklar riskli, 4 yeni sigortalı; 5, 6, ve 7. basamaklar ise iyi sürücüyü ifade ediyordu. Yeni sistemle eklenen 0. basamak çok riskli, 8. basamak ise çok iyi sürücülerin bulunduğu gruplar olacak. 

 

Trafik sigortası fiyatları da 0 ve 8. basamaklarda daha farklı hesaplanacak. Peki, bu hesaplama nasıl olacak?

İyi Kullanıcıya Yüzde 50 İndirim

Çok iyi sürücülerin trafik sigortası primleri, diğerlerine göre çok daha ucuz olacak. Yeni düzenlemede 5 yıl kaza yapmayan sürücüler 8. basamağa çıkacak ve indirim oranları buna göre belirlenecek. 8. basamaktaki sürücülerin Zorunlu Trafik Sigortası’na %50 indirim yansıtılacak. 

Kötü Kullanıcıya Yüzde 200 Zam

Dinamik basamak sistemiyle çok riskli sürücüler daha net bir şekilde tespit edilecek. Çok sık kaza yapan sürücüler, 0. basamağa kadar düşürülecek. 0. basamakta trafik sigortası zamlı olacak. Bu basamaktaki riskli sürücüler, trafik sigortası primlerini %200 zamlı olarak ödemek zorunda kalacak. 

Trafik Sigortası Sicil Belgesi

Yeni düzenlemede dikkat çeken detaylardan biri de Trafik Sigortası Sicil Belgesi. Bu belge, sürücünün trafik geçmişini gösterecek. Özellikle ticari sürücülerde dikkat edilecek olan bu belge ile riskli sürücülerin trafiğe çıkma oranı da azaltılacak. Ticari şoför olarak yapılan iş başvurularında da Trafik Sigortası Sicil Belgesi talep edilecek. 2025’e kadar zorunlu tutulacak olan bu belge, ticari sürücülerden 2025 sonrasında da istenebilecek. 

Araç Satışlarında Yeni Poliçe

Yeni düzenlemede araç satışlarıyla ilgili bir değişiklik de mevcut. El değiştiren araçlarda, devir işleminin tamamlanmasından sonraki 15 gün boyunca aracın eski sigorta poliçesi geçerli oluyordu. Yeni sistemde eski poliçe geçerliliği kaldırılacak. Bunun yerine satış esnasında notere eski poliçenin iptali ve yeni alıcının yaptırdığı sigorta poliçesi ibraz edilecek.