Türkiye'de İl Plaka Kodları


01 Ağustos 2024
1633 kez okundu
Türkiye'de İl Plaka Kodları - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de her aracın bir plakası olur. Plakadaki kodlar ise araç hakkında bazı bilgiler verir. Harf ve rakamlardan oluşan plaka kodları, ülkemizde illere göre de bir ayrıma sahip. Yani her şehrin özel bir kodu var. Peki, il plaka kodları ne anlama gelir ve hangi plaka hangi şehre aittir?

Araçlarda Şehir Plakaları Ne Anlama Gelir? Ne İşe Yarar?

Türkiye’de araç plakaları; “rakam, harf, rakam” olmak üzere üç gruptan oluşur. Bu gruplandırmanın başında iki haneli bir sayı yani il kodu bulunur. İl kodları, adından da anlaşılabileceği üzere aracın hangi şehre ve hangi vergi dairesine kayıtlı olduğunu gösterir. Fakat farklı şehirlere satılmasına rağmen plaka değişimi yapılmayan araçlarda bu durum değişebilir. 

Şehir plakaları, sadece ilk gruptaki iki haneli sayıdan ibaret değildir. Ortadaki harf grubu da ilçeler hakkında bilgi verir. Örneğin Ankara Etimesgut için ilçe plaka harf kodu EA - EZ şeklindedir. Yani bu ilçede tescilli olan araçların plakaları 06 EA, EB, EC… şeklinde başlar. 

İl Plaka Kodları Neye Göre Sıralanır?

Şehir plaka kodu uygulaması, Türkiye’de ilk olarak 27 Eylül 1962 yılında yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan “Araçları Kayıt ve Tescil İşlemleri ile Plakalar Hakkında Yönetmelik” ile yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik doğrultusunda il plaka numaraları, illerin alfabetik sıralamasına göre belirlendi. Fakat yönetmelik çıktığında Türkiye’de 67 il bulunuyordu ve sonradan il olan ilçelere plaka kodu verilirken alfabetik sıralamanın dışına çıkıldı. Ayrıca bazı şehirlerin de isimleri değişti. Bu nedenle 81 ile ait plaka kodları büyük ölçüde alfabetik sıralanmış olsa da bu kural günümüzde tam olarak geçerli değildir. 

Günümüzde plakalar, Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik kapsamındaki usul ve esaslara göre belirleniyor. 

Hangi Plaka Hangi İle Ait?

EcoTour

İl plakaları, bazı şehirlerin isimlerinin değişmesi ve ilçelerin il olması nedeniyle bazen kafa karıştırabiliyor. Bunun için 81 ilin plaka kodlarına sırayla bakabiliriz. İşte, şehir şehir plaka kodları:

01 Nerenin Plakası?

01 plaka kodu Adana iline aittir. Plaka yönetmeliği çıktığı dönemde Türkiye’deki şehirler alfabetik olarak sıralandığında Adana listenin en başında yer aldı ve bu ile 01 plaka kodu tahsis edildi. 

02 Nerenin Plakası?

02 plaka kodu Adıyaman iline aittir. Merkez plaka grubu 02 AC 001 ile 02 AZ 999 arası iken ilçelerde DA, DV, EL, FA, HA gibi çeşitli plaka grupları kullanılır. 

03 Nerenin Plakası?

03 plaka kodu Afyonkarahisar iline aittir. Afyon ilinin adı değiştirilirken başına değil, sonuna bir ekleme yapıldığı için alfabetik sıralama bozulmamıştır ve Afyonkarahisar, Türkiye’nin 3. ili olarak 03 plaka kodunu almıştır. 

04 Nerenin Plakası?

04 plaka kodu Ağrı iline aittir. Ağrı’da ticari plakalar dışında 04 AC 001 ile 04 AZ 999 arasındaki plakalar kullanılır. 

05 Nerenin Plakası?

05 plaka kodu Amasya iline aittir. Amasya’da 05 il plaka kodu; AC, DA, DF, EA, FA gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

06 Nerenin Plakası?

06 plaka kodu Ankara iline aittir. Başkent Ankara’nın hem büyük bir şehir olması hem de araç sayısının çok olması nedeniyle şehirde 06 ile birlikte bir harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf iki rakam şeklindeki tüm plaka kombinasyonları kullanılır. 

07 Nerenin Plakası?

07 plaka kodu Antalya iline aittir. Antalya’da A, AB, AAA, B, BA, CAA, LA, NAA, VAA gibi çok çeşitli plaka serileri; 01, 001 ve 0001’den başlayıp 99, 999 ve 9999’a kadar devam eder. 

08 Nerenin Plakası?

08 plaka kodu Artvin iline aittir. Artvin’de plakalar 08 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen AS, BA, GA, HA gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

09 Nerenin Plakası?

09 plaka kodu Aydın iline aittir. Aydın’da 09 plaka kodu ile birlikte bir harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf iki rakam şeklindeki çeşitli kombinasyonlar kullanılır. 

10 Nerenin Plakası?

10 plaka kodu Balıkesir iline aittir. Balıkesir’de de birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup ilçelerde AAB, B ve BAA gibi seriler de kullanılır. 

11 Nerenin Plakası?

11 plaka kodu Bilecik iline aittir. Merkez plaka grubu 11 AC 001 ile 11 AZ 999 arası iken ilçelerde DA, DC, EA, RA gibi çeşitli plaka grupları kullanılır.


EcoTour

12 Nerenin Plakası?

12 plaka kodu Bingöl iline aittir. Bingöl’de tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda 12 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

13 Nerenin Plakası?

13 plaka kodu Bitlis iline aittir. Bitlis’te plakalar 13 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen AU, CA, DA, EA, FC gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

14 Nerenin Plakası?

14 plaka kodu Bolu iline aittir. Bolu’da 14 il plaka koduyla birlikte AC, BA, BE, DA, EA gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

15 Nerenin Plakası?

15 plaka kodu Burdur iline aittir. Burdur’da, tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda, 15 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

16 Nerenin Plakası?

16 plaka kodu Bursa iline aittir. Bursa’nın büyük ve araç sayısı yüksek bir şehir olması nedeniyle şehirde 16 ile birlikte bir harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf iki rakam şeklindeki tüm plaka kombinasyonları kullanılır.

17 Nerenin Plakası?

17 plaka kodu Çanakkale iline aittir. Çanakkale’de de birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup BF 001 - BH 999 serisi ile devam etmiştir.

18 Nerenin Plakası?

18 plaka kodu Çankırı iline aittir. Çankırı’da plakalarda, 18 il kodundan sonra bir harf dört rakam ve iki harf üç rakam gibi gruplar bulunur.

19 Nerenin Plakası?

19 plaka kodu Çorum iline aittir. Merkez plaka grubu 19 AC 001 ile 19 AZ 999 arası iken ilçelerde DA, EA, ED, EL, EV, FA, HA, HH gibi çeşitli plaka grupları kullanılır. 

20 Nerenin Plakası?

20 plaka kodu Denizli iline aittir. Denizli’de A, AC, DA, E, EA, FA, K gibi seriler 001 ile 0001’den 999 ile 9999’a kadar olan sayılarla kombine bir şekilde kullanılır. 

21 Nerenin Plakası?

21 plaka kodu Diyarbakır iline aittir. Diyarbakır’da plakalar 21 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen DA, EA, ER, UA, VA gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

22 Nerenin Plakası?

22 plaka kodu Edirne iline aittir. Edirne’de 22 il plaka koduyla birlikte AC, DA, EA, NA, PA gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

23 Nerenin Plakası?

23 plaka kodu Elazığ iline aittir. Elazığ’da tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda 23 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

24 Nerenin Plakası?

24 plaka kodu Erzincan iline aittir. Erzincan’da da birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup ilçelerde DA, DU, EC, FC gibi seriler mevcuttur.

25 Nerenin Plakası?

25 plaka kodu Erzurum iline aittir. Erzurum’da plakalarda 25 il kodundan sonra bir harf dört rakam ve iki harf üç rakam gibi gruplar bulunur.

26 Nerenin Plakası?

26 plaka kodu Eskişehir iline aittir. Merkez plaka grubu 26 AC 001 ile 26 AZ 999 arası iken ilçelerde C, DA, DV, EE, EP, RD, NM gibi çeşitli plaka grupları kullanılır. 

27 Nerenin Plakası?

27 plaka kodu Gaziantep iline aittir. Gaziantep, adı değişen illerden biri olmasına rağmen “Gazi” eki plaka yönetmeliğinden önce verildiği için alfabetik sıralamadaki yeri değişmemiş ve bu şehir, 27. il olarak 27 plaka kodunu almıştır. 

28 Nerenin Plakası?

28 plaka kodu Giresun iline aittir. Giresun’da plakalar 28 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen AZ, DA, DH, DK gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

29 Nerenin Plakası?

29 plaka kodu Gümüşhane iline aittir. Gümüşhane’de 29 il plaka koduyla birlikte AC, AS, AU, AY, DA, DK gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

30 Nerenin Plakası?

30 plaka kodu Hakkari iline aittir. Hakkari’de tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda 30 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

31 Nerenin Plakası?

31 plaka kodu Hatay iline aittir. Hatay’da da birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup ilçelerde B, D, DA, E, EA, FA gibi seriler mevcuttur. 

32 Nerenin Plakası?

32 plaka kodu Isparta iline aittir. Isparta’da plakalarda 59 il kodundan sonra bir harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf üç rakam gibi gruplar bulunur. 

33 Nerenin Plakası?

33 plaka kodu Mersin iline aittir. Bu ilin eski adı İçel olduğu için plaka kodu uygulamasının ilk çıktığı yıllarda sıralamada İ harfinde yer almıştır ve Mersin’e 33 plaka kodu tahsis edilmiştir. 

34 Nerenin Plakası?

34 plaka kodu İstanbul iline aittir. İstanbul’un büyük ve araç sayısı yüksek bir şehir olması nedeniyle şehirde 34 ile birlikte bir harf dört rakam, iki harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf iki rakam şeklindeki tüm plaka kombinasyonları kullanılır.

35 Nerenin Plakası?

35 plaka kodu İzmir iline aittir. İzmir de Türkiye’nin en büyük ve en kalabalık şehirlerinden biri olarak 35 ile birlikte bir harf dört rakam, iki harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf iki rakam şeklindeki tüm kombinasyonları barındırır. 

36 Nerenin Plakası?

36 plaka kodu Kars iline aittir. Kars’ta plakalar 36 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen EA, K, KA gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

37 Nerenin Plakası?

37 plaka kodu Kastamonu iline aittir. Kastamonu’da 37 il plaka koduyla birlikte AB, AG, AH, AJ, D, DV, EF, FC, GA, PP gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

38 Nerenin Plakası?

38 plaka kodu Kayseri iline aittir. Kayseri’de tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda, 38 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

39 Nerenin Plakası?

39 plaka kodu Kırklareli iline aittir. Kırklareli’de de birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup ilçelerde DA, EA, LA gibi seriler mevcuttur.

40 Nerenin Plakası?

40 plaka kodu Kırşehir iline aittir. Kırşehir’de plakalarda 40 il kodundan sonra bir harf dört rakam ve iki harf üç rakam gibi gruplar bulunur.

41 Nerenin Plakası?

41 plaka kodu Kocaeli iline aittir. Kocaeli’de AB, B, D, DA, E, EA  gibi seriler 001’den 999’a kadar olan sayılarla kombine bir şekilde kullanılır.  

42 Nerenin Plakası?

42 plaka kodu Konya iline aittir. Konya’da plakalar 42 DA 001’den başlar ve ilçelere göre değişen E, EA, KA, RK, SA, SBA, VA gibi gruplarda 999 veya 9999’a kadar devam eder. 

43 Nerenin Plakası?

43 plaka kodu Kütahya iline aittir. Kütahya’da 43 il plaka koduyla birlikte AC, DA, ET, EN, FD, FK, ZA, YA gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

44 Nerenin Plakası?

44 plaka kodu Malatya iline aittir. Malatya’da tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda 44 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

45 Nerenin Plakası?

45 plaka kodu Manisa iline aittir. Manisa’da da birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AC 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup ilçelerde B, C, D, E, F, L, Y, Z gibi seriler mevcuttur.

46 Nerenin Plakası?

46 plaka kodu Kahramanmaraş iline aittir. Bu ilin eski adı Maraş olduğu için plaka kodu uygulamasının ilk çıktığı yıllarda sıralamada M harfinde yer almıştır ve bu nedenle Kahramanmaraş’a 46 plaka kodu tahsis edilmiştir. 

47 Nerenin Plakası?

47 plaka kodu Mardin iline aittir. Mardin’de plakalarda 47 il kodundan sonra bir harf dört rakam, iki harf üç rakam ve üç harf üç rakam gibi gruplar bulunur.

48 Nerenin Plakası?

48 plaka kodu Muğla iline aittir. Muğla merkezde AC-AZ, DA-DZ, EA-EZ gibi seriler 001’den 999’a kadar olan sayılarla kombine bir şekilde kullanılır. 

49 Nerenin Plakası?

49 plaka kodu Muş iline aittir. Muş’ta ticari plakalar dışında kullanılan plaka serisi 49 AC 001 ile 49 AZ 999 arasındadır. 

50 Nerenin Plakası?

50 plaka kodu Nevşehir iline aittir. Nevşehir’de 50 il plaka koduyla birlikte AC, DA, EA, FA, HA, KA, LA gibi seriler devam edecek şekilde kullanılır. 

51 Nerenin Plakası?

51 plaka kodu Niğde iline aittir. Niğde’de ticari plakalar dışında 51 il kodu ile birlikte iki harf ve üç rakamdan oluşan plaka grupları kullanılır.

52 Nerenin Plakası?

52 plaka kodu Ordu iline aittir. Ordu’da plakalar 52 AC 001’den başlar ve ilçelere göre değişen BA, BN, DD, ET, HS gibi gruplarda 999’a kadar devam eder. 

53 Nerenin Plakası?

53 plaka kodu Rize iline aittir. Rize’de 53 il plaka koduyla birlikte AC, DA, EA, FA, HA gibi seriler kullanılır.


EcoTour

54 Nerenin Plakası?

54 plaka kodu Sakarya iline aittir. Sakarya’da tek harfli ticari plakalar dışındaki plakalarda 54 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir. 

55 Nerenin Plakası?

55 plaka kodu Samsun iline aittir. Samsun’da da birçok şehirde olduğu gibi merkez bölgede plakalar AB 001 - AZ 999 serisi ile başlamış olup BF 001 - BH 999 serisi ile devam eder. 

56 Nerenin Plakası?

56 plaka kodu Siirt iline aittir. Siirt ilinde tek harfli ticari plakaların dışında kalan plakalarda 56 il kodundan sonra iki harf ve üç rakam gelir.  

57 Nerenin Plakası?

57 plaka kodu Sinop iline aittir. Sinop merkezde 57 AC 001 ile 57 AS 999 arasındaki ve 57 AT 441 ile 57 AV 999 arasındaki plakalar kullanılır. 

58 Nerenin Plakası?

58 plaka kodu Sivas iline aittir. Sivas’ta ilçelere göre değişmekle birlikte AC, DA, EF, FA, KA, MN, PA, SA ve SZK gibi çeşitli harf grupları kullanılır. 

59 Nerenin Plakası?

59 plaka kodu Tekirdağ iline aittir. Tekirdağ’da plakalarda 59 il kodundan sonra bir harf dört rakam ve iki harf üç rakam gibi gruplar bulunur.

60 Nerenin Plakası?

60 plaka kodu Tokat iline aittir. Merkez plaka grubu 60 AC 001 ile 60 AZ 999 arası iken ilçelerde BA, DA, EK, EB, FH, FP gibi çeşitli plaka grupları kullanılır. 

61 Nerenin Plakası?

61 plaka kodu Trabzon iline aittir. Trabzon’da 61 kodundan sonra iki harf üç rakam veya tek harf dört rakam gibi plaka grupları mevcuttur.  

62 Nerenin Plakası?

62 plaka kodu Tunceli iline aittir. Tunceli merkezde 62 A 0001 ile 62 A 9999 arasındaki plakalar bulunur. İlçelerde ise 62 AC - AF ile 62 AH - AK serileri kullanılır. 

63 Nerenin Plakası?

63 plaka kodu Şanlıurfa iline aittir. Bu ilin eski adı Urfa olduğu için plaka kodu uygulamasının ilk çıktığı yıllarda sıralamada U harfinde yer almıştır. 

64 Nerenin Plakası?

64 plaka kodu Uşak iline aittir. Plakasının ilk grubu 64 olan araçlar Uşak ilindeki vergi dairelerine bağlıdır. 

65 Nerenin Plakası?

65 plaka kodu Van iline aittir. Van merkezde plakalar 65 AB 001 ile 65 AZ 999 arasındadır. İlçelerde ise 65 DA, EA, FA, HA, KA gibi seriler kullanılır. 

66 Nerenin Plakası?

66 plaka kodu Yozgat iline aittir. Yozgat’ta araç plakalarının ilk grubu 66 olurken orta grubu genellikle iki ya da tek hanelidir. 

67 Nerenin Plakası?

67 plaka kodu Zonguldak iline aittir. 1962 yılındaki plaka yönetmeliği çıktığında alfabetik olarak listenin son sırasında olan Zonguldak’a, dönemin son plaka kodu olan 67 tahsis edilmiştir. 

68 Nerenin Plakası?

68 plaka kodu Aksaray iline aittir. Plaka il kodu uygulaması başladıktan sonra il statüsüne yükseltilen ilk ilçe olan Aksaray, 1989’da Niğde’den ayrılarak 68 plakayı almıştır. 

69 Nerenin Plakası?

69 plaka kodu Bayburt iline aittir. 1927’ye kadar Erzurum’a, 1989 yılına kadar da Gümüşhane’ye bağlı olan Bayburt il olmuştur ve bu ile 69 plaka tahsis edilmiştir. 

70 Nerenin Plakası?

70 plaka kodu Karaman iline aittir. Karaman, Orta Anadolu’yu geliştirme çalışmaları sürecinde 1989 yılında Konya’dan ayrılarak il olmuştur. 

71 Nerenin Plakası?

71 plaka kodu Kırıkkale iline aittir. 1989 yılına kadar Ankara’nın ilçesi olan Kırıkkale, il olduktan sonra 71 plakayı almıştır. 

72 Nerenin Plakası?

72 plaka kodu Batman iline aittir. Önceden Siirt’in bir ilçesi olan Batman, gerekli kriterleri taşıdığı için 1990 yılın Türkiye’nin 72. ili oldu. 

73 Nerenin Plakası?

73 plaka kodu Şırnak iline aittir. Şırnak, 1990 yılına kadar Siirt’e bağlı bir ilçeydi ve il olduktan sonra 73 plaka kodunu aldı. 

74 Nerenin Plakası?

74 plaka kodu Bartın iline aittir. Zonguldak’ın il yapılan ilçelerinden biri olan Bartın, 1991 yılından bu yana 74 plaka koduna sahip. 

75 Nerenin Plakası?

75 plaka kodu Ardahan iline aittir. Ardahan, ilçe statüsüne geçtiğinde Kars iline bağlanmış olup 1992 yılındaki düzenleme ile il ilan edilerek 75 plaka kodunu almıştır. 

76 Nerenin Plakası?

76 plaka kodu Iğdır iline aittir. Türkiye’nin sınır şehirlerinden biri olan Iğdır, 1992 yılında Kars’tan ayrılan bir diğer ilçedir ve ülkemizin 76. ili olmuştur. 

77 Nerenin Plakası?

77 plaka kodu Yalova iline aittir. 1930 yılında Atatürk tarafından İstanbul’a ilçe olarak bağlanan Yalova, 1995 yılında il yapıldı ve 77 plaka kodu bu şehre tahsis edildi. 

78 Nerenin Plakası?

78 plaka kodu Karabük iline aittir. Karabük, sadece bağlı olduğu Zonguldak’tan ayrılarak il yapılmadı. 78 plaka koduna sahip olan Karabük, Zonguldak’ın Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçeleri ile Çankırı’nın Eskipazar ve Ovacık ilçelerinin birleştirilmesiyle il yapıldı. 

79 Nerenin Plakası?

79 plaka kodu Kilis iline aittir. 1995 yılına kadar Gaziantep’in ilçesi olan Kilis’e, il olmasının ardından 79 kodlu plaka verildi. 

80 Nerenin Plakası?

80 plaka kodu Osmaniye iline aittir. 1996’da Adana’dan ayrılarak il olan Osmaniye, Türkiye’nin 80. şehri olarak 80 plaka kodunu aldı. 

81 Nerenin Plakası?

81 plaka kodu Düzce iline aittir. Düzce, Bolu’dan ayrılıp il statüsüne yükselen son şehir olduğu için son plaka kodu olan 81 de bu ile tahsis edilmiştir. 


Hangi şehirde olursanız olun 81 ilden ikinci el araç ilanları için ikinciyeni.com’a girebilir, güncel ekspertiz raporu ve iade garantisi gibi avantajlarla ikinci el araba satın alabilirsiniz.