Araba Alacaksınız ama Hangisi? Sıfır mı, İkinci El mi?


29 Ağustos 2024
380 kez okundu
Araba Alımında Sıfır mı, İkinci El mi? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Araba almaya karar verdiğinizde alacağınız arabanın sıfır mı, yoksa ikinci el mi olacağına da karar vermeniz gerekiyor. Sıfır araçlar tamamen yeni olmaları, ikinci el araçlar ise fiyat avantajlarıyla öne çıkıyor. Bu noktada hem ihtiyaçlarınızı hem de her iki seçime dair avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurmalısınız. Peki, hangisi daha mantıklı? Sıfır araba mı, ikinci el mi?

Sıfır Araba Almak İçin İpuçları

Sıfır araç almak için doğrudan araçlara bakmak yerine önceden bir planlama yapmanızda fayda var. Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Bu sayede alternatifler arasında eleme yapmanız kolaylaşır. Süreç sadece bununla da tamamlanmaz. Alacağınız aracın sıfır olması, her konuda sizi avantajlı noktaya getireceği anlamına gelmez. Yapmanız, dikkat etmeniz ve araştırmanız gereken birçok detay var. İşte, sıfır araba alırken aklınızda olması gereken ipuçları:


  1. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve sadece ihtiyacınızı karşılayabilecek modelleri inceleyin. 

  2. İhtiyacınıza uygun modeller arasından bütçenize uygun olanları seçerek araştırmaya devam edin. 

  3. Aracın hangi MTV diliminde olduğunu öğrenin. 

  4. Almayı düşündüğünüz araçlar için bayilere başvurarak deneme sürüşüne çıkın.

  5. Farklı bayilerden ayrı ayrı fiyat teklifleri alın. 

  6. Faydalanabileceğiniz sıfır araba kampanyalarını takip edin. 

  7. Halihazırda bir aracınız varsa bayilerden takas teklifleri isteyin. 

  8. Kredi ve taksit imkanlarını araştırın. 

Sıfır Araba Almanın Avantajları ve Dezavantajları

Sıfır araba almanın birçok avantajı vardır. Fakat buna karşın dezavantajlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Sıfır araba aldığınızda avantajlı mı, yoksa dezavantajlı mı olduğunuzu, araba almaktaki amacınız ve seçimleriniz belirler. Bu konuda verebileceğimiz örnek, sıfır arabayı ne kadar süreliğine satın aldığınız olabilir. 

 

Araba almaktaki amacınız uzun yıllar boyunca aynı aracı kullanmaksa sıfır araç almak sizin için doğru karar olabilir. Ama 2 yıl, 3 yıl, 5 yıl gibi kısa sürelerle aracınızı yenilemeyi düşünüyorsanız sıfır araçlar sizin için maddi açıdan dezavantajlı olabilir. Çünkü sıfır araç aldığınızda sadece 1 saat kullansanız bile değeri doğrudan ikinci el seviyesine düşer. Hızla değer kaybedecek olan sıfır aracı kısa süre sonra satmak için değil, uzun yıllar binmek için tercih edebilirsiniz. 

 

Sıfır araba almanın bir başka avantajı da yeni nesil teknolojilere ve donanımlara sahip olması. Yeni geliştirilmiş birçok özelliği sıfır araçlarda bulabilirsiniz. Fakat son teknolojilere sahip araçlar için oldukça esnek bir bütçeye de ihtiyacınız olacağını unutmamalısınız. Aynı şekilde yeni bir aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi de eski modellere göre daha yüksek olacaktır. 

Sıfır Otomobil Kampanyaları Uygun Fiyatlar Sunuyor mu?

Araba satın alırken sıfır otomobil kampanyalarını yakalamanız mümkün. Markaların hemen hepsi bazı modeller için özel indirimler sunar. Bununla birlikte bazı bayiler de kampanyalar düzenleyerek sıfır araç alımlarında avantajlı olmanızı sağlar. Dolayısıyla en uygun sıfır arabalar, bu kampanya dönemlerinde satışta olur. Yani uygun fiyata sıfır araç almak istiyorsanız kampanyaları takip etmelisiniz. 

İkinci El Otomobil Alımında İpuçları

EcoTour

İkinci el otomobil alırken de tıpkı sıfır araç alımında olduğu gibi ilk yapmanız gereken, ihtiyaçlarınızı belirlemek. Sürecin geri kalanını ihtiyaçlarınıza göre şekillendirdiğiniz takdirde istediğiniz gibi bir ikinci el araca sahip olabilirsiniz. Çünkü ikinci el piyasasında sıfır ile aynı niteliklere sahip bir aracı çok daha uygun bir fiyata bulabilirsiniz. Ayrıca standart donanım paketine sahip bir sıfır araba fiyatına en üst segment donanım paketine sahip bir arabayı da ikinci el olarak alabilirsiniz. Bu da ikinci el araba almanın en önemli avantajlarından biridir. 

 

İkinci el araç alırken izlemeniz gereken temel adımları ise şöyle sıralayabiliriz:


  1. İhtiyaçlarınızı belirleyin ve sadece ihtiyacınızı karşılayabilecek modelleri inceleyin. 

  2. İhtiyacınıza uygun modeller arasından bütçenize uygun olanları seçerek araştırmaya devam edin. 

  3. Seçtiğiniz aracın kaza ve hasar geçmişini inceleyin.

  4. Aracın ekspertiz raporunu mutlaka detaylı bir şekilde inceleyin. 

  5. Aracı yakından görüp test sürüşüne çıkmayı ihmal etmeyin. 

  6. Aracın kasko değerini öğrenerek satış fiyatı ile karşılaştırma yapın. 

  7. Aynı nitelikteki farklı araçlar arasında fiyat karşılaştırması yapın. 

  8. Güvenilir ve kurumsal bir ikinci el bayisinden araç alın. 

İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İkinci el araç satın alırken bazı detayları asla gözden kaçırmamalısınız. Bu detayların başında ekspertiz raporu gelir. Satın alacağınız arabanın mutlaka bir ekspertiz raporu bulunmalı. Çünkü ekspertiz sürecinde aracın her detayı incelenir ve sizin göremeyeceğiniz konularda bile bilgiler rapora eklenir. Bu sayede araç hakkında tüm bilgileri öğrenmiş olursunuz. Eğer size gösterilen rapor eskiyse aracı yeniden ekspertize sokmayı da ihmal etmeyin. 

 

İkinci el araba alırken aracın hasar geçmişini de kontrol etmelisiniz. Fakat bu noktada aracın hasar kaydının olmasının her zaman olumsuz bir anlam taşımadığını da unutmayın. Söz konusu hasarın neden olduğunu, hangi parçaların değiştiğini ve onarıldığını öğrenin. Araç için hayati önem taşıyan parçalarda kalıcı bir hasar meydana gelmemişse yapılan değişim ve onarım gelecekte size problem çıkarmaz. 

 

Dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de ikinci el aracı satın alacağınız taraf. Aracı doğrudan eski sahibinden veya online sitelerden alabilirsiniz. Bu noktada tercihinizi daha kurumsal yapıdaki aracılardan yana kullanmalısınız. 

 

Güvenli bir şekilde araç satın almak ve haklarınızı her zaman koruyabilmek adına kurumsal ikinci el araç firmaları daha doğru bir tercihtir. Ayrıca bu firmalar sürekli kampanya yaparlar, güncel ekspertiz raporu sunarlar ve aynı zamanda iade garantili satış yaparlar. Böylece hem güvenli hem de daha uygun fiyatlı ikinci el araçlara ulaşabilirsiniz. 

İkinci El Araba Pazarı: En Uygun Fiyatlı Modeller

İkinci el araba pazarında piyasa sık sık dalgalanır. Bu nedenle iyi bir şekilde araştırma yapmak, ekonomik açıdan size fayda sağlar. İkinci elde en uygun modeller, genellikle yaşı büyük araçlardır. Fakat bu araçlar performans açısından zayıf kalabilir. Ayrıca sık sık arızalanması ve yedek parçasının bulunmaması gibi sorunlar olabilir. Dolayısıyla uygun fiyatlı ikinci el araç araştırırken çok eski modellere yönelmemenizde fayda var. 

 

Üreticilerin yeni modelleri piyasaya sürmesi ve elektrikli araçların yaygınlaşması da bazı modellerin ikinci el piyasasını düşürdü. Bir modelin yeni bir sürümü çıktığında da eski versiyonunu daha uygun fiyata bulabilmeniz mümkün. Dolayısıyla araştırma yaparken bu detaylara dikkat edip en uygun fiyatlı modelleri bulabilirsiniz. Süreci daha pratik bir hale getirmek için ise ikinciyeni.com’u ziyaret edebilir ve en uygun fiyatlı ikinci el modellere kolayca ulaşabilirsiniz. 

Sıfır Araba vs. İkinci El Otomobil: Hangisi Daha Kârlı?

Sıfır ve ikinci el otomobiller, tercih sebebine bağlı olarak değerlendirilmelidir. Yani aldığınız aracın kârlı olup olmadığı, sizin tercihlerinize bağlıdır. İhtiyaçlarınız, araç satın alma sebebiniz, satın alacağınız aracın nitelikleri ve bütçeniz, bu aşamada en çok belirleyici olan etkenlerdir. Size uygun aracı hangi piyasada bulduysanız sizin için en avantajlısı odur. Fakat maddi açıdan bakıldığında hem satış fiyatı hem de vergi açısından daha ekonomik olan elbette ikinci el otomobildir. 

 

Bütçeniz için ikinci el araçlar arasında da en kârlısını bulmalısınız. Bunun için uzun araştırmalara girmek yerine ikinciyeni.com’da yer alan ikinci el araçlar arasından seçiminizi yapabilir; uygun fiyatlı, ekspertiz raporlu, iade garantili ikinci el araç alabilirsiniz. Ayrıca Aracın Kapında hizmetinden faydalanarak aracınızın adresinize teslim edilmesini de sağlayabilirsiniz.