TRAMER Kaydı Nedir? Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?


19 Eylül 2024
33 kez okundu
Tramer Kaydı Nedir? Hasar Kaydı Sorgulama - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

İkinci el araç alım satımlarında satışa konu olan aracın geçmişi her zaman önemsenir. Bu konuda anlaşmazlık yaşanmaması için ise resmi kurumların kayıtları dikkate alınır. TRAMER kaydı kavramı bu noktada ortaya çıkar. Aracın hasar kaydı gibi geçmiş bilgileri TRAMER sisteminden öğrenilir. Peki, tam olarak TRAMER kaydı nedir ve bu kayıt üzerinden araç hasar kaydı sorgulaması nasıl yapılır?

TRAMER Kaydı ya da Araç Hasar Kaydı Nedir?

Araç hasar kaydı, bir aracın geçmişte karıştığı trafik kazaları ile ilgili bilgileri içeren bir kayıttır. Kazanın sonucuna bağlı olarak hasar kaydı, ağır hasar kaydı ve pert kaydı şeklinde üç farklı dereceden bahsedebiliriz. Hasar kaydı çok küçük kazaları ve mini onarımları içerirken ağır hasar kaydında araç, uzun ve masraflı bir onarım sürecinden geçer, değişen parça sayısı daha fazladır. Pert kaydı ise aracın kullanılamaz duruma geldiğini gösterir. Daha önce hiç trafik kazası geçirmemiş araçların hasar kaydı bulunmaz. 

 

TRAMER kaydı ise hasar kaydı da dahil olmak üzere pek çok bilginin yer aldığı bir sistemdir. Aslında günümüzde TRAMER isimli bir sistem yok. TRAMER, Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Kurumu’nun kısaltmasını ifade ediyor, fakat bu kurum günümüzde Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) adıyla hizmet veriyor. Yani TRAMER kaydı kavramı, ikinci el araç piyasasında SBM kayıtlarından bahsedilirken kullanılıyor. 

Araç Hasar Kaydı Sorgulama Yöntemleri

Araç hasar sorgulama işlemleri çeşitli dijital kanallar üzerinden yapılabiliyor. Sorgulama sonucunda elde edilen bilgilerin tamamı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin kayırlarından geliyor. Yani hasar kaydı sorgulaması, TRAMER olarak da bilinen sistem aracılığıyla yapılıyor.

 

Satın almak istediğiniz ikinci el aracın hasar kaydı sorgulamasını internet üzerinden, cep telefonu mobil uygulamasından, e-devletten veya SMS ile yapabilirsiniz.

 

Şimdi, bu sistemleri nasıl kullanacağınızı adım adım anlatalım.

İnternetten Hasar Kaydı Sorgulama

İnternetten araç hasar kaydı sorgulaması yapmak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne ait bir sistem olan Sigortam360 isimli web sitesine girmeniz gerekiyor. Sorgulama yapabilmek için ise üye olmanız zorunlu. Sitenin sağ üst köşesindeki “Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranın alt kısmında “Üye Olun” butonu bulunuyor. Bu kısımdan isim ve iletişim bilgilerinizi girerek sisteme üye olabilir, ardından “Hasar Sorgula” sayfasına gidip plaka veya şasi no ile hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Ayrıca bu sistemden araçta değişen parçalar için sorgulama yapmanız da mümkün. 

Telefondan (Mobil Uygulamadan) Hasar Kaydı Sorgulama

Cep telefonu ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi yapmak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi yani TRAMER’in Sigortam360 isimli mobil uygulamasını indirebilirsiniz. Web sitesi üzerinden olduğu gibi mobil uygulama içerisinden de hasar sorgulama, araç detay sorgulama ve değişen parça sorgulama gibi hizmetlere ulaşabilirsiniz. Uygulamayı App Store ve Play Store üzerinden cep telefonunuza veya tablet bilgisayarınıza indirerek istediğiniz zaman hasar kaydı sorgulayabilirsiniz.

E-Devletten Hasar Kaydı Sorgulama

E-devletten de TRAMER kaydı sorgulama işlemi yapabilmeniz mümkün. Fakat e-devlet üzerinden sadece giriş yapılan T.C. kimlik numarasına kayıtlı araçlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu nedenle e-devletten sorgulama işlemini kendi araçlarınız için kullanabilir veya satın almak istediğiniz ikinci el aracın sahibinden kendi sorgulamasını yaparak size göstermesini talep edebilirsiniz. 

 

E-devletten hasar sorgulamak için öncelikle şifre ile giriş yapmalısınız. Ardından Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayfasındaki Kasko Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama veya Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama hizmetlerinden uygun olanı kullanarak aracın hasar geçmişini görebilirsiniz.


EcoTour

SMS ile Hasar Kaydı Sorgulama

Şasi numarası ve plakadan hasar sorgulama işlemi için en yaygın kullanılan yöntemlerden biri de SMS sorgulamasıdır. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 5664 SMS hattını kullanarak satın almak istediğiniz ikinci el aracın hasar geçmişi ve değişen parçaları hakkında bilgi alabilirsiniz. 

 

Hasar geçmişi sorgulama işlemi için aracın plakasını yazıp 5664’e göndermeniz yeterli. Kısa süre içerisinde aracın plakası değişmiş olsa bile geçmişteki hasarları ile ilgili bilgi yine SMS olarak size iletilecektir. 

 

Araçta parça değişiminin olup olmadığını sorgulamak için ise PARÇA yazıp boşluk bırakmanız, aracın plakasını ve hasar tarihini gün, ay, yıl şeklinde yazarak 5664’e göndermeniz gerekiyor. Bu sorgulamayı şasi numarası ile de yapabilirsiniz, fakat plaka yerine S harfi koyup ardından şasi numarasını eklemeniz gerekiyor. Aşağıdaki SMS gönderim örneklerini referans alabilirsiniz: 


  • Plaka ile değişen parça sorgulama için örnek SMS: PARCA 34ABC123 15/09/2023

  • Şasi no ile değişen parça sorgulama için örnek SMS: S DEF123ABC98765 34ABC123 15/09/2023

TRAMER Sorgulama Ücreti Ne Kadar? Nasıl Ödenir?

TRAMER kaydı sorgulama işlemini çoğu kanaldan ücretsiz bir şekilde yapabilirsiniz, fakat ücret ödemeniz gereken hizmetler de mevcut. İnternet sitesi, mobil uygulama ve e-devlet kanallarından yapacağınız sorgulamalar için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ama SMS ile sorgulama hizmetini kullandığınızda her bir sorgu SMS’i için ücret ödersiniz. Bu ücretler, faturasız hatlar için mevcut bakiyeden alınırken faturalı hatlar için faturaya eklenir. Yani ödeme için ekstra bir işlem yapmanız gerekmez. Güncel ücret bilgilerine ise SBM’nin SMS ile Sorgulama sayfasından ulaşabilirsiniz. 

İkinci El Araç Alırken TRAMER Kaydı Neden Önemli?

TRAMER kayıtlarına en çok ikinci el araç alım satımlarında başvurulur. Çünkü aracın durumu ile ilgili en net bilgiler, TRAMER yani SBM kayıtlarında bulunur. Bu nedenle ikinci el araç alırken SBM kayıtlarını önemsemeli ve mutlaka sorgulama yapmalısınız. Hasar geçmişi konusunda riske girmek ve mağdur olmak istemiyorsanız ikinci el araçlar için ikinciyeni.com’u tercih edebilir veya satın almak istediğiniz araç için ekspertiz hizmeti talep edebilirsiniz. 

 

ikinciyeni.com’un Carwizz Mobil Ekspertiz Hizmeti ile tecrübeli ustalar, bulunduğunuz konuma gelerek aracı detaylı bir şekilde inceler ve detaylı ekspertiz raporu hazırlar. Zaman kaybetmeden ve yorulmadan ekspertiz yaptırmak için ikinciyeni.com’dan hemen ekspertiz hizmeti alabilir, ikinci el araç alma sürecini daha güvenli hale getirebilirsiniz.