En Az Yakan Arabalar: Yakıt Cimrisi Araç Modelleri


19 Eylül 2024
40 kez okundu
En Az Yakan Arabalar - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

Görsel Kaynak 

Araç sahiplerinin en önemli gider kalemlerinden biri hiç şüphesiz yakıt masrafı. Sürekli bir gider olan yakıt masrafını minimumda tutmak için ise en az yakan araba modellerine yönelmek ideal bir yöntem. Bu doğrultuda sizin için piyasanın en az yakan araçlarından bazılarını sizin için inceledik. 

2024'ün En Az Yakan Araba Modelleri

En az yakan arabalar, yakıt masrafı konusunda size avantaj sağlar. Sık sık yolculuk yapıyorsanız yakıt giderlerini kontrol altına almak adına yakıt tüketimi detayına dikkat etmelisiniz. Bu noktada araçları yakıt türlerine göre ayırmakta fayda var. Buna göre en az yakan benzinli, dizel, hibrit ve elektrikli araçlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

 

Marka - Model

Yakıt Tipi

100 Kilometrede Yakıt Tüketimi

Opel Corsa

Benzinli

3,6 litre

Citroen C3

Benzinli

4,8 litre

Ford Focus

Dizel

3,4 litre

Citroen C-Elysee

Dizel

4,7 litre

Honda Jazz

Hibrit

2,5 litre

Toyota Corolla

Hibrit

3,5 litre

Fiat 500e

Elektrikli

13,6 kWh

Hyundai Ioniq 6

Elektrikli

13,9 kWh

En Az Yakan Benzinli Arabalar

Benzinli araçlar, pek çok sürücü tarafından ilk tercih olarak değerlendirilir. Günümüzde kullanılan en eski motor tiplerinden biri olan benzinli motorlar, özellikle yüksek performans konusunda avantaj sağlıyor. Az yakan benzinli araçlar arasında ise Opel Corsa ve Citroen C3 öne çıkıyor. 

Opel Corsa Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Opel’in en sevilen modellerinden biri olan Corsa, 1.2 litrelik benzinli motora sahip. 75 beygir ve 118 Nm tork gücü bulunan aracın yakıt tüketimi, şehir içi kullanımlar için 4,8 litre olarak belirtiliyor. Sportif jantları, panoramik cam tavanı ve LED farları ile tasarım noktasında da dikkat çeken Opel Corsa’nın şehirlerarası kullanımdaki yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 3,6 litre. 

Citroen C3 Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Özgün tasarımı ile sınıfının en dikkat çekici modellerinden biri olan Citroen C3, en az yakan benzinli arabalar arasındaki bir diğer model. Kırmızı, beyaz, gri ve bej renklerinin yanında iki renkli alternatifleri de bulunan C3, manuel şanzımanlı 1.2 PureTech 83 HP versiyonuyla listemizde yer alıyor. C3’ün bu versiyonu, 100 kilometrede 4,8 litre yakıt tüketiyor. Kullanım şartlarına bağlı olarak değişen yakıt tüketimi, 5 ila 6 litre arasına kadar çıkabiliyor. 

En Az Yakan Dizel Araçlar

Dizel araçlar motorinle yani halk arasındaki tabirle mazotla çalışıyor. Motorin ile benzin fiyatları birbirlerinden farklı olduğu için yakıt maliyeti noktasında da bu iki araç tipi birbirinden ayrılıyor. Ford Focus ve Citroen C-Elysee ise en az yakan dizel araba modelleri olarak listemizde yer alıyor. 

Ford Focus Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Yollarda en sık gördüğümüz Ford modellerinden biri olan Focus, 6 ileri manuel şanzımanlı 1.5L EcoBlue versiyonuyla en az yakıt tüketen dizel araçlar arasında bulunuyor. Çoğunlukla aile aracı olarak kabul edilen Ford Focus, 120 PS gücü ve 300 Nm torku ile her 100 kilometrede ortalama 3,4 litre yakıt tüketiyor. Şehirlerarası yolculukta yakıt tüketimi 3,2 litreye kadar düşen aracın şehir içi yakıt tüketimi ise 3,9 litre olarak belirtiliyor. 

Citroen C-Elysee Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

En az yakan araçlar listemize giren bir diğer Citroen modeli de C-Elysee. Şık tasarımı ile bilinen C-Elysee, 1.5 BlueHDI dizel motoru ile düşük yakıt tüketimi konusunda kullanıcısına avantaj sağlıyor. 100 HP güç ve 250 Nm tork üreten aracın ortalama bileşik yakıt tüketim miktarı, her 100 kilometre için 4,7 litre şeklinde. Aracın yakıt tüketimi, yol şartları ve kullanım alışkanlıklarına bağlı olarak 4,1 litre ile 5,1 litre arasında değişiyor. 

En Az Yakan Hibrit Araçlar

Son dönemlerin en çok tercih edilen araç tipleri arasında hibrit modelleri göstermemiz mümkün. Yakıt olarak hem benzin hem de elektriği kullanan hibrit araçların yakıt tüketimi, elektrik motorundan gelen destek dolayısıyla klasik benzinli araçlara göre daha düşük oluyor. Güncel yakıt fiyatları düşünüldüğünde ise yakıt tasarrufu sağlayan bu modeller sıkça tercih ediliyor. 

Honda Jazz Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Az yakan hibrit modellerde öne çıkan ilk aracımız Honda Jazz. Hatchback kasasıyla Honda’nın ikonik modellerinden biri olarak fark yaratan Jazz’ın hibrit versiyonu, konforlu sürüş deneyimi sunmasıyla da dikkat çekiyor. Honda’nın e:HEV isimli hibrit güç ünitesi sayesinde Jazz, düşük süratli yolculuklarda sadece elektrik motorunu kullanıyor. Bu sayede aracın 100 kilometredeki yakıt tüketimi 2,5 litreye kadar düşüyor. 

Toyota Corolla Hybrid Yakıt Tüketimi

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde çok sevilen Toyota Corolla, sık sık çok satanlar listesine girmeyi başarıyor. Piyasanın ilk hibrit örneklerini sunan markalardan biri olan Toyota, Corolla’nın 1.8 Hybrid versiyonuyla az yakan araçlar listemizde de yer alıyor. Akıllı sürüş destek sistemleri ve güvenlik teknolojileri ile sürücülerin konforunu üst düzeyde tutan Toyota Corolla 1.8 Hybrid, 100 kilometrede ortalama 3,5 litre yakıt tüketiyor. 

En Az Yakan Elektrikli Arabalar

En az yakıt tüketen araçlardan bahsettiğimizde aklımıza benzinli ve dizel araçlar gelse de artık elektrikli araba gerçeği de hayatımızda. Elektrikli arabaların yakıt konusunda tasarruflu olması, daha çok elektrik tarife ücretleri ile benzin/motorin ücretleri arasındaki farka dayanıyor. Her iki alandaki fiyatlar sık sık güncellendiği için avantajlı olan araç sınıfı da dönemsel olarak değişiyor. En az enerji tüketen elektrikli araçlar listemizde ise Fiat 500e ve Hyundai Ioniq 6 yer alıyor. 

Fiat 500e Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Fiat’ın en eski modellerinden birinin devamı olarak günümüze kadar gelen 500 modeli, elektrikli versiyon olan 500e ile listemize giriyor. Otomatik şanzımana sahip araç, 95 HP maksimum güç üretiyor. Kompakt tasarımı ile dikkat çeken bu %100 elektrikli aracın menzili 460 km'ye kadar çıkıyor. 5 dakikada 50 km yol gidebilecek kadar şarj olabilen Fiat 500e, her 100 kilometrede 13.6 kWh enerji tüketiyor. 

Hyundai Ioniq 6 Yakıt Tüketimi

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Hyundai’nin lüks tasarımlı ve %100 elektrikli modeli Ioniq 6, listemizin en az yakan elektrikli araçları arasına giriyor. PMSM (Sürekli Mıknatıslı Senkron Elektrik Motoru) tipi motora sahip araç, 111 kW 4x2 Advance versiyonuyla 350 Nm tork üretiyor. Ioniq 6; 429 km birleşik menzile sahipken bu menzil, şehir içi kullanımında 586 km’ye kadar çıkıyor. 50 kW hızlı şarjda 58 dakikada, 350 kW hızlı şarjda ise 18 dakika gibi bir sürede %80 doluluğa ulaşan Hyundai Ioniq 6’nın yakıt tüketimi ise her 100 kilometrede 13,9 kWh olarak belirtiliyor. 

Yakıt Cimrisi Araç Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yakıt cimrisi araç seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli detay, aracın ihtiyaçlarınıza cevap verebilmesi. Bu nedenle sadece aracın az yakması yeterli değil. İhtiyaçlarınıza en uygun, en az yakan aracı bulmanız gerekiyor. Bu süreçte araç kullanım alışkanlıklarınızı, aracı birlikte kullanacağınız aile üyelerinizi, yolculuk sıklığınızı ve ortalama yolculuk mesafenizi dikkate almalısınız. Araç yakıt tiplerini ise araçların performansları ile karşılaştırarak seçebilir, hem ihtiyacınıza hem de bütçenize uygun az yakan araçları bulabilirsiniz. 


Bütçenizi çok zorlamadan uygun fiyatlı araç satın almak istiyorsanız en az yakan ikinci el araçlar ikinciyeni.com’da sizi bekliyor!