- Anasayfa>
- Oto Bellek>
- Podye Nedir? Aracın Neresinde Bulunur?
Podye Nedir? Aracın Neresinde Bulunur?
Araçlar, bir iskelet üzerinde bir araya getirilmiş on binlerce parçadan oluşurlar. Bu parçaların büyük çoğunluğu, araçta iskelet görevi gören şasiye bağlıdır. Şasinin en önemli parçaları arasında ise podye bulunur. Özellikle ikinci el araç piyasasında sıkça karşılaşılan podye, dayanıklılık konusunda önem taşır. Bu nedenle ikinci el araçlarda da podye hasarına bakılır. Peki; tam olarak podye nedir, ne işe yarar ve bir arabada podye neresidir?
Podye Nedir?
Podye; şasinin ön taraftaki bir bölümünü oluşturan ve aracın dayanıklılığını artırmakla görevli olan, çoğunlukla güçlü metal malzemeden üretilen bir parçadır. Araç bütünlüğünün sağlanması ve olası darbelere karşı hasar şiddetinin azaltılması amacıyla tasarlanmış olan podye; ön, alt ve yan taraftan gelen darbeleri karşılar. Ayrıca podye; podya, şasi ucu, kılıç sacı ve tüfek sacı gibi isimlerle de bilinir.
Şasi ve Podye Aynı Şey mi?
Şasi ve podye aynı parça değildir, fakat araçta bir bütün gibi bulunurlar. Şasi; aracın genel iskeletini oluşturan, baştan uca ve alttan üste devam eden en büyük araç parçalarından biridir. Podye ise şasiyi oluşturan araba parçaları arasında yer alır. Yani podye, şasinin bir parçasıdır ve aracın ön tarafında şasi ile benzer bir görev yapar.
Aracın Podyesi Neresi?
Aracın podyesi, ön lastiklerin üst çaprazındaki bölgedir. Çoğu modelde aracın amortisör takozuna ve tekerleklerin çamurluklarına bağlı bir şekilde bulunur. Bazı modellerde motor kulağına da bağlı olabilen podyenin çeşitli araçlarda ön farlara kadar uzadığı da görülebilir. Bulunduğu konum itibarıyla dışarıdan görülmesi zor olan bu parça, kaputun içinden veya aracın altından görülebilir.
Araçta Sağ ve Sol Podyenin İşlevi Nedir?
Araçlarda iki podye olur ve biri sağ tekerleğe, diğeri de sol tekerleğe yakındır. Bu nedenle sağ podye ve sol podye kavramı da karşımıza çıkar. Podyelerin temel işlevi, aracın bütünlüğünü sağlamaktır. Çeşitli parçaların şasiye tutunmasını sağlarken tüm bu parçaları bir arada tutmakla da görevlidir.
Podyenin bir diğer önemli görevi ise güvenlikle alakalıdır. İskelet parçası olarak sert ve dayanıklı metal malzemeden üretilen podye, ön tarafın altından ve yanlarından gelen darbeleri karşılar. Dayanıklı yapısı gelen darbenin gücünü absorbe ederek şiddeti azaltır. Aracın bütünlüğünü koruma görevi, kaza anlarında da geçerlidir. Belirli bir şiddete kadar olan darbelerde aracın parçalarının dağılmasını önler.
Kılıç sacı veya tüfek sacı adıyla da sıkça bahsedilen bu parçanın yol tutuşuna destek vermek gibi bir işlevi de vardır. Aracın stabil ve dengeli bir şekilde ilerlemesini sağlayan temel parçalar arasında yer alır. Bu işleviyle aracın sağa veya sola çekmesini önler. Böyle bir sorunun bulunması ise podye hasarının habercisi olabilir.
Podye Kontrolü Nasıl Yapılır?
Podye kontrolü, çoğunlukla gözlem yöntemiyle yapılır. Elektronik veya karmaşık bir yapıya sahip olmadığı için parçanın genel yapısına bakarak bilgi edinmek mümkündür. Podyeyi kontrol etmek için öncelikle aracın altına inmek veya aracı lift ile yukarı kaldırmak gerekir. Ardından podye yakından incelenilir. Küçük detayların gözden kaçmaması için kontrol öncesi bölgenin temizlenmesi de faydalıdır.
Kontrol sırasında parçanın üzerinde ezik, eğik, çatlak, kırık gibi durumların olup olmadığına bakılır. Podyenin olması gerektiği gibi durup durmadığı da kontrol edilir. Bir yamukluk veya dengesizlik olması sorun teşkil edebilir. Ayrıca cıvataların sağlamlığını kontrol etmek de sürecin bir parçasıdır.
Podye Hasarı Önemli mi? Hasarlı Podye Değiştirilmeli mi?
Podye hasarı, hasarın büyüklüğü ve bıraktığı etkiye göre değişen bir önem skalasına sahiptir. Fakat hasarın ölçeği ne olursa olsun dikkate alınmalı ve önemsenmelidir. Çünkü bu parçada bir hasar olması; aracın bütünlüğüne zarar verir, sürüş güvenliği tehlikeye atar ve dengeli sürüş deneyimini engeller. Araç sağa veya sola çekebilir, titremeler olabilir ve hatta ufak çaplı bir kazada bile podye yerinden çıkabilir.
Bu detaylar doğrultusunda hasarlı podyeye mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Küçük çaplı hasarlar onarılabilir, fakat büyük veya büyüyebilecek bir hasar söz konusu ise podye mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.
Bu parçanın değişim ve onarım durumu hakkındaki bilgilerle çoğunlukla ikinci el araç ilanlarında karşılaşılır. Önemli bir parça olduğu için podye üzerindeki tüm işlemler araç satış ilanlarında belirtilir. Bu da ikinci el araç almak isteyenler için soru işareti oluşturabilir. Öyleyse “Podye işlemli araç alınır mı?” sorusuna da cevap verelim.
Podye İşlemli Araç Alınır mı?
Podyesi işlem görmüş bir aracın alınıp alınmayacağı, parçanın güncel durumuna göre karar verilebilecek bir durumdur. Her araçta bazı hasarlar görülebilir. Önemli olan bu hasarların doğru ve profesyonel şekilde onarılmış olmasıdır. Podye işlemli araç kavramı çoğunlukla podyesi onarılmış araçlar için kullanılır. Bu durumda hasarın büyüklüğü ve onarımın yeterliliği konusunda ekspertiz almak faydalı olur. Değişim söz konusuysa bu durumda da yeni parçanın orijinalliği kontrol edilmelidir.
Parçlarının onarımı ve değişimi konusunda şüphe yaşamadan ikinci el araç almak istiyorsanız güncel ekspertiz raporu, mobil ekspertiz hizmeti ve ikinci elde iade garantisi sunan ikinciyeni.com’u tercih edebilirsiniz.