Arabanın Aküsü Biterse Ne Olur?


22 Kasım 2024
7 kez okundu
Arabanın Aküsü Biterse Ne Olur? - Garenta Blog
Oto Hayat

Akü, bir motorlu taşıtın çalışmasını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Akü bitince de yolun ortasında kalmak, toplantınızın olduğu bir günün sabahı garajdan çıkamamak, acil yetişmeniz gereken bir yere varamamak ya da ne yapacağınızı bilmemek gibi son derece can sıkıcı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle anları yaşamamak için aküyü doğru kullanmayı öğrenmeli, tıpkı yakıtı ve lastiklerin durumunu sıklıkla kontrol ettiğiniz gibi akü bitme ihtimaline karşı da kontrollerinizi yapmalısınız. Peki, akü biterse ne olur ve akü nasıl çalıştırılır?

Akü Nedir?

Akü ya da tam adıyla akümülatör, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve bu enerjiyi gerektiğinde tekrar elektrik enerjisi olarak sağlayan bir cihazdır. Motorlu taşıtlarda bu enerji, motorun ilk çalışması ve araç içindeki elektrikle çalışan tüm donanımlara enerji sağlamak amacıyla kullanılır. Araç hareket ettikten sonra şarj dinamosu adı verilen bir parça, aküyü yeniden şarj eder.

Aracınızın sıfır kilometre veya ikinci el olması, akünün bitip bitmeyeceğini doğrudan etkilemez. Akü, zamanla kullanım ömrünü tamamlar. Bu kullanım ömrü; kullanım koşullarına, bakım durumuna ve sürüş alışkanlıklarına bağlı olarak değişebilir. 

Akü Bitince Ne Olur?

EcoTour


Akü bittiğinde aracınızın motoruna elektrik gitmez ve bu durumda aracınız çalışmaz. Akü, motoru çalıştırmak için gerekli olan ilk enerjiyi sağlar. Dolayısıyla akü tamamen bittiğinde araç kontağı çevrildiğinde hiçbir tepki vermez. Böyle bir durumda şunlar yaşanabilir: 


  • Aracın ön panelindeki akü arıza lambası yanar.

  • Farlar, klima, radyo gibi elektrikle çalışan sistemler çalışmaz.

  • Aracınız hareket etmez.

Ayrıca unutmayın ki akü bitmesi sadece sabah ilk kez aracı çalıştırmaya çalıştığınızda değil, trafikte durup kalktığınız anlarda da başınıza gelebilir. 

Araba Aküsü Neden Biter?

Akü, kullanım ömrü boyunca çeşitli sebeplerle bitebilir. Akünün bitmesine yol açan başlıca faktörleri ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Kış Aylarında Artan Tüketim: Soğuk hava, akü performansını olumsuz etkiler. Özellikle kışın çalışan farlar, silecekler, ısıtıcı gibi donanımlar fazla enerji tüketir. Bu da akünün hızla tükenmesine yol açabilir.


  • Dur-Kalk Trafik: İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşanan yoğun trafikte dur-kalk hareketi sırasında motor devri düşük kaldığı için şarj dinamosu aküyü yeterince şarj edemez. Bu durumda akü daha çabuk tükenebilir.


  • Aydınlatmaların ve Elektrikli Donanımların Açık Kalması: Aracı çalıştırmadan farları, radyo veya iç aydınlatmaları açık bırakmak, akünün daha çok enerji harcamasına sebep olacağı için akü kısa sürede bitebilir. 


  • Uzun Süre Kullanılmayan Araçlar: Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri zamanla güç kaybeder ve bitmeye başlar. Aracın uzun süre çalıştırılmaması halinde akü tamamen bitebilir. Bu nedenle araç tekrar çalıştığında akünün şarj edilmesi gerekir. 


  • Aşırı Soğuk veya Sıcak Hava Koşulları: Aşırı düşük sıcaklıklarda akü donabilir veya aşırı sıcak havalarda deforme olabilir. İki durumda da akü işlevini yitirebilir.


  • Şarj Dinamosu Arızası: Aküyü şarj etmekle görevli olan şarj dinamosu arızalanırsa akü dolmaz ve kullanım süresi azalır.

Akünün Ömrü Ne Kadardır?

Genel olarak bir akü, uygun kullanım koşulları altında 3-5 yıl arasında dayanır. Ancak çok soğuk hava koşulları, yoğun trafik ve düzensiz kullanım gibi faktörler bu ömrü kısaltabilir. Akünün ömrünün sonuna yaklaştığını gösteren bazı işaretler vardır:


  • Marşa bastığınızda araç daha zor çalışıyorsa veya motor cılız bir sesle çalışıyorsa,

  • Farlar veya iç aydınlatmalar zayıflamışsa,

  • Araç sık sık akü sorunu yaşıyorsa akünüzün değiştirilme zamanı gelmiş olabilir.

Akü Nasıl Çalıştırılır?

EcoTour


Akü bittiğinde çalışır haldeki başka bir otomobilin aküsünü kullanarak arabanızı çalıştırabilirsiniz. Bunun için de aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekli:


  • İki aracı yan yana getirin. Kaputları açın ve her ihtimale karşı yangın söndürme tüplerini elinizin altında tutun.

  • Takviye kablosunu çıkarın ve artıya artı, eksiye eksi gelecek şekilde takın. Yani iki arabanın aküsünü birbirine bağlayın.

  • Aküsü biten aracı rolantide çalıştırın ve hafifçe gaza basın.

  • Kabloları çıkarın, ama araçları kesinlikle stop ettirmeyin.

  • Akü tamiri için daha sonra mutlaka oto tamircinize ulaşın.

Akü Bitince Ne Yapmalısınız?

Akü bittiğinde yolda kalırsanız aşağıdaki seçeneklerden birini değerlendirerek yardım alabilirsiniz:

  • Yakınlarda tanıdığınız birileri varsa çağırıp onların aküsüyle arabayı çalıştırarak en azından trafikte kalmaktan kurtulabilirsiniz.

  • Yol yardımı arayabilirsiniz.

  • Sigorta şirketinizin teminat kapsamında konuyla ilgili destek sunuluyorsa onları arayabilirsiniz.

  • Çekici çağırabilirsiniz.

Akü Bakımı Nasıl Yapılır?

EcoTour


Akünüzün uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlamak için düzenli olarak araç bakımı kapsamında
akü bakımı yapmanız da oldukça önemli. Akü bakımında dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde: 


  • Temiz Tutun: Akü başlıkları oksitlenmeye maruz kalabilir ve bu da enerji iletimi sorunlarına yol açar. Başlıkları temiz tutmak bu durumu önler.


  • Düzenli Kontrol Yapın: Akü seviyesini ve kutup başlarının sağlamlığını düzenli olarak kontrol edin.


  • Fazla Elektrik Tüketiminden Kaçının: Araç çalışmıyorken elektrikle çalışan cihazları uzun süre kullanmamaya özen gösterin.

Bu adımlarla akünüzün daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir ve beklenmedik anlarda karşılaşabileceğiniz sorunları en aza indirebilirsiniz.

Ekspertiz Raporunda Akü Bilgisi Bulunur mu?

TÜV SÜD tarafından yapılan detaylı ekspertiz incelemesinde ikinci el otonun akü bilgisi de bulunur. Dolayısıyla akünün ne durumda olduğunu bu rapora bakarak anlayabilirsiniz. 

Her bir parçası özenle incelenerek ekspertizden geçirilmiş ikinci el araçlar için ikinciyeni.com’u ziyaret edebilirsiniz. İkinciyeni.com’da satışa sunulan araçların sayfalarından ekspertiz raporlarına da ulaşabilirsiniz.