Aracınızdan Gelen Kokular Ne Anlatıyor?


09 Ağustos 2024
491 kez okundu
Aracınızdan Gelen Kokular Ne Anlatıyor? - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Aracınızdan bazı rahatsız edici kokular geliyor olabilir. Bu kokular bazen basit bir temizlikle geçerken bazen de ciddi onarım masraflarını işaret edebilir. Dolayısıyla arabadan gelen kokuların sebebine de dikkat etmek lazım. Detaylı bilgi için araçtan gelen kokuların sebepleri ve çözümleri ile ilgili sizin için hazırladığımız bu rehbere göz atabilirsiniz. 

Genel olarak otomobillerden gelen kokuları ikiye ayırabiliriz. Bunlardan ilki ve belki de çok daha masraflısı, motor ve diğer mekanik aksamlardan kaynaklanan kokulardır. İkincisi ise döşemeler ve klima gibi kabin içerisinde gerçekleşen olaylarla oluşan kullanıcı kaynaklı kokulardır. Önceliği masraflardan daha hızlı uzaklaşmanız için motor ve mekanik aksama verelim. 

Motor ve Mekanik Aksamdan Gelen Kokular

EcoTour

Motor ve mekanik aksamdan yükselen kokuların çok fazla nedeni olabiliyor. Örneğin aracını çok hor kullananların ya da teknik servis bakımını aksatanların daha sık koku ile karşılaştığını söyleyebiliriz. Motor ve mekanik aksam arızalarından dolayı araçtan koku gelmesi durumunda ise zaman kaybetmeden servise gitmenizde fayda var. 

1. Debriyaj Balatasından Gelen Koku 

İşe balatalarla başlayalım. Balata denildiğinde ilk olarak akla frenler gelse bile balata kokusunun bir diğer kaynağı da debriyajdır. Debriyaj balatası, şanzımanda bulunur ve güç aktarımını sağlar. Debriyaj pedalına bastığınız zaman vites kutusu ile motor bağlantısını keser ve vites geçirmenize yardımcı olur. Özellikle viraj ya da rampa gibi noktalara geldiğiniz zaman debriyaj balatasını yakabilirsiniz. 

Genellikle kavrama noktasında çok uzun süre kalırsanız ya da sürekli debriyaj pedalına basarsanız kötü koku ve incelen balatalar ile karşılaşabilirsiniz. Arabanızın debriyaj pedalı bulunmuyorsa yani otomatik vites ise park halindeyken çalışır duruma getirir ve el frenini çekmezseniz yine balata kokusu ile karşılaşabilirsiniz. Bu koku ile karşılaştığınız zaman ilk olarak yapmanız gereken şey ise yetkili teknik servisi ziyaret etmektir. 

2. Yanık Lastik Kokusu

Arabanızdan gelebilecek en rahatsız edici kokulardan biri lastik kokusudur. Camları kapattığınız zaman sizi çok fazla etkilemese bile çevredekileri oldukça etkileyecektir. Tekerlekler genellikle çok fazla ısınırsa yanabilir. Modern fren teknolojileri patinajı önlemeye yardımcı olur, ancak yine de tam anlamıyla yok ettiklerinden bahsetmek mümkün değildir. Mıcırlı ya da yeterince düz olmayan yollar ve mevsime uygun olmayan lastikler ise bu sorunun temel kaynağıdır. 

Lastiklere dikkatlice bakıldığı zaman girinti ve çıkıntılar fark edilecektir. Girinti ve çıkıntılar sadece görünüm için değil, aynı zamanda yol tutuşu için de gereklidir. Kış ve yaz gibi sınıflara ayrılan lastiklerin girinti ve çıkıntıları birbirinden farklıdır ve özel kimyasallar ile üretildikleri için ısınması ya da soğuması farklıdır. Kış lastiklerini yaz aylarında kullanırsanız çok çabuk bir şekilde yanar ve erirler. 

Tabii yalnızca hatalı lastik seçimi bu iç açıcı olmayan duruma sebep olmaz. İkinci hata ise arabadan daha hızlı ya da yavaş hareket etmesini beklemektir. Araç hızlanmaya çalışırken ani bir şekilde yavaşlamak ya da durmaya çalışırken ani bir hızlanmaya neden olmak lastiğinizin yanmasına yol açar.

3. Yakıt Kaçağı Kokusu

Belki de en çok karşılaşılan fakat çoğu zaman ihmal edilen yakıt kaçağı kokusu, gerçekten büyük bir soruna işaret ediyor olabilir. Yakıt çok uzun bir yol katettiğinden birçok farklı noktada kaçak oluşabilir. En çok karşılaşılan arızalar ise yakıt hortumunun yırtılması ile pompa ya da enjektör arızalarıdır. 

Yakıt aktarımı konusunda yardımcı olan hortumun yırtılması zordur, ama böyle bir durum ile karşılaşma ihtimaliniz özellikle çukurlu yolların bol olduğu bir şehirde yaşıyorsanız oldukça yüksektir. Hortum delindiyse geç kalmadan en yakın teknik servise gitmelisiniz. Enjektör ya da pompa, fabrika hatası yoksa kolay bozulmayan parçalardır; ama periyodik bakımlar yapılmadığı takdirde özellikle dizel otomobillerde karşılaşabileceğiniz bir sorundur. 

Ayrıca yakıt kaçağının bunlar dışında çok çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin rutin bakımlarda filtre değişikliği yapılmazsa aracınızın enjektörü değişim gerektirebilir. Aracınızı park ettikten sonra koku oluşması veya egzozdan benzin kokusu gelmesi gibi durumlarla karşılaşırsanız ilk fırsatta servise gitmeyi ihmal etmeyin. 

Kullanıcı Kaynaklı Kokular

EcoTour


Otomobillerde evden daha fazla vakit geçirdiğimiz dönemler olabiliyor. Böyle günlerde otomobilin içerisinde yemek yiyebiliyor ya da kahve içebiliyoruz. Bunun elbette birçok kötü etkisi bulunuyor. Arabadan koku gelmesinin kaynağı bu eylemlerden biri olabilir. Sorunlarla başa çıkmanın en önemli yolu da bu davranışlardan kaçınmaktır. Kabin içerisindeki kokuların ilk nedeni ise tartışmasız klimadır.

1. Sigara İçmek

Arabada klimadan koku gelmesinin başlıca sebeplerinden biri, araç içerisinde sigara içilmesidir. Sigara dumanı klimanın filtrelerine ve borularına yerleşerek kötü bir koku oluşturur. Bu kokudan kurtulmak ise oldukça zordur. Ayrıca sürüş sırasında sigara içmek trafik kurallarına göre yasaktır ve sağlığa zararlıdır. Araç içerisindeki kokuları önlemek için bu eylemi gerçekleştirmemeye özen göstermeli, klima borusu ve filtresini de periyodik olarak temizlemelisiniz. 

2. Filtre Değişimini Aksatmak

Polen filtresi gibi birçok farklı filtre ile otomobile hava girişi sağlanır ve filtrelerin ömürleri genellikle bir periyodik bakım ömrü kadar olur. Yani dizel otomobiller için 10 bin, benzinli otomobiller için ise 15 bin kilometre dayanacak filtreler üretilir. Filtreler değiştirilmediği takdirde aracınızın kötü bir koku ile dolması kaçınılmaz olur. 

3. Döşemelerden Koku Gelmesi

Döşemeler, paspaslar ve koltuklar çok fazla kir ya da leke tutabilir. Otomobilin içerisinde yemek yerken ya da kahve gibi içecekler tüketirken kirletebilir ve bazen de ihmal edip temizliği aksatabiliriz. Kumaş gibi materyaller kullanılan döşemeler ya da koltukların en büyük sorunu ise dışını temizleseniz dahi iç kısımlara kadar nüfuz eden kirin küf tutmasıdır. 

Bir süre sonra kötü bir kokuya neden olan küfü engellemenin birkaç yolu bulunur. İlki tabii ki araçta çok fazla yiyecek ve içecek tüketmemeye çalışmaktır. Diğeri ise vinil denen kaplamadır. Kabin içerisinde bulunan neredeyse her noktaya uygulanan kaplama ile kir hiçbir şekilde iç kısımlara ilerlemez ve küf kaynaklı kokunun önüne geçmiş olursunuz.

Araçta bir şeyler yiyip içmenizi gerektiren durumların başında uzun yolculuklar gelir. Araç tepsisi gibi araç gereçler sayesinde yiyecek ve içeceklerin dökülmesini önleyebilir, oluşabilecek kokuların da önüne geçebilirsiniz. Uzun yolda aracın motor ve mekanik aksamlarının arızalanıp kötü koku oluşturmaması için ise mutlaka uzun yol araç bakımı yaptırmalısınız.