• Anasayfa
    >
  • Oto Bellek
    >
  • Şarj Edilebilir Hibrit Araçlarda ÖTV İndirimi: Fiyatı Düşen Araçlar

Şarj Edilebilir Hibrit Araçlarda ÖTV İndirimi: Fiyatı Düşen Araçlar


29 Ağustos 2024
3122 kez okundu
Şarj Edilebilir Hibrit Araçlarda ÖTV İndirimi - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

 

 

Görsel Kaynak

 

Ülkemizde dönem dönem vergi düzenlemeleri yapılıyor ve bu düzenlemeler araç fiyatlarını da etkiliyor. Yapılan yeni bir düzenleme ile de şarj edilebilir hibrit araçlardaki ÖTV uygulaması değişti. Düzenleme ile hem matrah artırımı hem de ÖTV indirimi yapıldı. Peki, ÖTV düzenlemesi hangi araçları ilgilendiriyor ve hangi modellerin fiyatı düştü?

 

Öncelikle vergi indirimine konu olan şarj edilebilir hibrit aracın tanımını yapalım. 

Şarj Edilebilir Hibrit Araç Nedir?

Şarj edilebilir hibrit araç veya kısaca PHEV (plug-in hybrid vehicle), benzinli bir motora ek olarak dışarıdan şarj edilebilen bir elektrikli motora da sahip olan araçları ifade ediyor. Plug-in hibrit veya şarjlı hybrid araba gibi isimlerle de bilinen bu araçlar, klasik hibritlerden farklı çalışıyor. Klasik bir hibrit aracın elektrik motoru, benzinli motor desteğiyle ve rejeneratif frenleme gibi teknolojilerle kendi kendine şarj oluyor. 

 

Şarj edilebilir hibrit araçlarda ise buna ek olarak bir şarj aleti oluyor ve araç sahipleri, evlerinde veya istasyonlarda araçlarını şarj edebiliyorlar. Ayrıca araç, şarj bitmediği sürece çoğunlukla elektrikli motorun gücüyle çalışıyor. Yeni kanun düzenlemesiyle gelen ÖTV indirimi de bu tip araçları kapsıyor. 

Şarj Edilebilir Hibrit Araçlarda ÖTV İndirimi Nedir?

Şarj edilebilir hibrit araçlarda ÖTV indirimi, 7521 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında uygulamaya giren bir düzenleme. Bu kanunun 11. maddesi, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na şarj edilebilir hibrit araçlarla ilgili yeni bir satır eklenmesini içeriyor. Söz konusu düzenleme ise elektrik motoru da bulunan ve araç dışından şarj edilebilen araçlardan, kilometre başına CO2 emisyonu 25 gramın altında ve elektrik enerjisiyle katedilebilir menzili 70 kilometrenin üzerinde olan araçları kapsıyor. 

 

26 Temmuz 2024 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme kapsamında şarj edilebilir hibrit araba modelleri için uygulanacak matrah tutarları (araç satış fiyatları) ve ÖTV oranları şu şekilde:

 

Şarj Edilebilir Hibrit Araçlar (PHEV) ÖTV Oranları (2024)

Motor Silindir Hacmi*

Eski Matrah (Satış Fiyatı)

Yeni Matrah (Satış Fiyatı)

Eski ÖTV

Yeni ÖTV

1600 cm3’ü aşmayanlar

228.000 TL’den az olanlar

1.350.000 TL’den az olanlar

%45

%30

1600 cm3’ü aşmayanlar

228.001 TL - 350.000 TL arası

1.350.000 TL’den fazla olanlar

%60

%50

1601 - 1800 cm3 arası

350.001 TL’den az olanlar

1.350.000 TL’den az olanlar

%80

%70

*Eski uygulamada motor silindir hacmi, “elektrik motoru 50 KW’yi aşmayanlar” şeklindeydi. Yeni uygulama ile birlikte artık hibrit araçlarda ÖTV, motor silindir hacmine göre belirleniyor.  

Hangi Hibrit Araç Modelleri ÖTV İndirimi İçin Uygun?

EcoTour

Görsel Kaynak

Yeni çıkan kanunla birlikte ÖTV indirimi için uygun olan şarj edilebilir hibrit araçların fiyatı düştü. Fiyattaki düşüşün sebebi, toplam satış fiyatına etki eden ÖTV’nin artık daha düşük bir orandan hesaplanması. Fiyatı düşen şarj edilebilir hibrit araç modelleri ise şu şekilde:

 

ÖTV’si %80’den %30’a düşen araçlar:

 

  • BYD Seal U DM-I

 

ÖTV’si %80’den %60’a düşen araçlar:


  • Skoda Kodiaq 1.5 TSI (204 PS) PHEV

  • DS 9 E-TENSE 250

  • BMW X1 xDrive30e

     

ÖTV'si %80’den %70’e düşen grupta indirime konu olan özellikleri taşıyan bir araç modeli henüz ülkemizde bulunmuyor. Gelecekte üretilecek veya ithal edilecek modellerden bu kategoriye uygun olanların ÖTV’si %70 üzerinden hesaplanacak. 

 

Bununla birlikte piyasada bulunan ve ÖTV indirimine uygun olsa da ülkemizde henüz satışa sunulmayan bazı modeller de mevcut. Türkiye’de satışa çıkmasıyla birlikte ÖTV indirimli araçlar listesine girebilecek modelleri şöyle sıralayabiliriz:


  • Kia Sportage PHEV

  • Volkswagen Golf PHEV

  • Opel Astra PHEV

  • Opel Grandland PHEV 

  • Hyundai Tucson PHEV 

  • DS 4 PHEV

  • DS 7 PHEV 

  • Citroen C5 PHEV 

  • Audi A3 PHEV

  • MG E-HS PHEV


Şarj edilebilir hibrit, tam elektrikli, benzinli, dizel ve diğer tüm yakıt tiplerinde ihtiyacınıza uygun araçları, uygun fiyatlar ve iade garantisi ile ikinciyeni.com’da bulabilirsiniz.