LED ile XENON Far Arasındaki Farklar Nelerdir?


07 Haziran 2024
197 kez okundu
LED ile XENON Far Arasındaki Farklar - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Günümüzde üretilen araçlarda farklı far teknolojilerini görebilmemiz mümkün. Geleneksel halojen farların kullanımı azalırken artık LED ve XENON farlar daha fazla tercih ediliyor. Bu farlar arasındaki farkları bilmek ise hangisinin ne zaman kullanılması gerektiği konusunda fikirler verebilir. Peki, LED ve XENON far tam olarak nedir, farkları nelerdir?

Araçlarda Kullanılan Far Teknolojileri

Hem güvenli sürüşün hem de karakteristik bir dış görünüşün en önemli detaylarından olan farlar, otomobil teknolojilerindeki gelişmelerden en çok etkilenen parçalar arasında yer alıyor. Tabii LED ve XENON farlardan önce halojen farlardan bahsetmemiz gerekiyor.

Düşük üretim maliyetleri ve her araca uygun olmaları nedeniyle halojen farlar, hala en popüler seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ancak halojen farlardan farklı olarak yeni far teknolojileri; kullanım sürelerinin uzun olması, düşük elektrik tüketimi gibi avantajları nedeniyle tercih ediliyor. Son yıllarda görünüm ve avantajlarıyla XENON ve LED farlar ön plana çıkıyor.

Şimdi, XENON ve LED far teknolojilerinin nasıl çalıştığını ve ne işe yaradıklarını ele alalım.

XENON Far Nedir?

EcoTour

XENON farlar, isimlerini “ksenon” adı verilen elementten alıyor. Ksenon elementi ile üretilen ilk ampullerin geçmişi 1930’lara kadar uzanıyor. Far olarak kullanılması ise BMW 7 serisinin 1992 yılında çıkan modeline dayanıyor. Çalışma prensibi nedeniyle XENON farlara, yüksek yoğunluklu deşarjlı farlar (HID’s) deniyor. XENON farlar, aynı ada sahip bir gaz yardımıyla çalışıyor. İçi XENON gazı ile dolu tüp şeklindeki ampuller, elektrotların üzerinden geçen akım ile güçlü bir ışık kaynağı oluşturuyor. 


XENON ve Bi-XENON Farkları Nelerdir?

İlk nesil XENON farları incelediğiniz zaman karma bir yapıyla karşılaşıyoruz. Kısa farlar için XENON, uzun farlar için ise halojen farlar kullanılıyor. Ancak günümüzde Bi-XENON denen farklı bir far teknolojisi kullanılıyor. Bi-XENON farların içerisinde de XENON ampuller kullanılıyor. Elektrikli motor ile çalışan perdenin kısılıp genişlemesiyle uzun ve kısa far fonksiyonları elde ediliyor.

Bi-XENON ve XENON far arasındaki bir diğer önemli fark da ampul sayısıdır. Bi-Xenon farlarda iki ampul bulunuyor. XENON farlar ise halojen far teknolojisindeki gibi çift ampullü bir yapıya sahip olduğu için toplamda dört ampul ile aydınlatma sağlıyor. 


XENON ve Bi-XENON Farları Taktırmak 

XENON far fiyatları, halojen farlara göre hayli yüksek. XENON farın kalitesi ve boyutları gibi etkenlere göre fiyatlar değişiyor. Her marka ve model araç için ayrı far kodları bulunuyor. Kendi aracınıza uygun far kodunu bulmadan sipariş vermemeniz gerekiyor. Farları satın aldıktan sonra halojen farları çıkartıp bağlantılarla XENON far bağlantılarını eşleştiriyorsunuz. 

XENON Far Muayeneden Geçer mi?

Taktığınız XENON farlarla TÜVTÜRK’ün muayenelerinden geçmeniz mümkün değil. Ancak Bi-XENON farlarla muayenelerde bir sorun yaşanmıyor. Araç muayenesinde far kontrolü sırasında sorun yaşamamak için Bi-XENON farları profesyonel otomobil servislerinde taktırmanızda fayda var.

LED Far Nedir?

EcoTour

Kısaltmasından pek anlaşılmasa bile LED, elektronik bir devre şeklidir. Açılımı “ışık yayan diyot” şeklinde Türkçeye çevrilebiliyor. İlk olarak 1920’li yıllarda Ruslar tarafından keşfedilmiş. Radyo içerisinde bulunan devrelerin üzerindeki diyotların ışık saçtığının görülmesiyle teknoloji gelişmeye başlamış. 

LED far sistemlerinde bir tane ampul yerine birçok LED ampul kullanılıyor. Birden fazla noktaya dağıtılan LED ampullerle değişik tasarımlara imza atılabiliyor. Örneğin oval ya da şerit LED tasarımları sıklıkla kullanılıyor. LED farlarda en önemli sorunların başında ise fazla ısınma geliyor. Soğutma sistemlerinin farlara aktarılmasındaki zorluklar nedeniyle gündüz farları ve stop lambaları gibi noktalarda kullanılıyorlar.

LED Far Taktırmak

LED farlar çok parlak görünmelerine rağmen saçtıkları ışık çok küçük bir alanı aydınlatıyor. Bu nedenle gündüz farı gibi seçeneklerde tercih ediliyor. LED farlar da tıpkı XENON farlar gibi aracın far koduna göre satın alınıyor. Kendi aracınızın far kodunu bulduktan sonra geniş bir yelpazeye sahip LED far fiyatlarına bakmanız gerekiyor. LED farı servislerde taktırabileceğiniz gibi kendi başınıza da takabiliyorsunuz. 

Yine XENON farlarda olduğu gibi tek yapmanız gereken şey, üzerindeki simgelerle eşleşecek şekilde LED farlarınızın kablolarını monte etmek. TÜVTÜRK’ün LED farlarla ilgili herhangi bir açıklaması bulunmuyor. Ancak araçlarda uzak ve kısa far yuvalarına sonradan eklenen LED farlar, muayene sorunları yaşatabiliyor.

Kendiniz Far Değiştirebilir misiniz?

EcoTour


Farları değiştirmeniz çeşitli tehlikelere yol açabilir. Öncelikle watt ve lümen kavramlarını bilmek gerekiyor. Watt temel olarak elektriksel güç birimidir. Lümen ise farınızın oluşturduğu ışık şiddetidir. H4 kodlu halojen far, en çok kullanılan farlar arasında yer alıyor. H4 far, 55-60 watt güç ve 1000-1650 lümen arası ışık veriyor. Bu değerlerdeki ışık, bir insanın gözünü kolay kolay almaz. Ancak XENON ve LED farlar çok büyük güçler üretiyor. 

H4 kodlu LED farlarda 7000, XENON farlarda ise 6000 lümen ışık üreten seçenekler bulunur. Bu ışık gücü değerleri ise yayaları ve karşınızdan gelen araç sürücülerini rahatsız edebiliyor. Bu nedenle yetkili teknik servislerde far değişimi yaptırmanız ve profesyonel yardım almanız gerekiyor.

Otomobil Far Renkleri Nelerdir?

Otomobillerin farlarından çıkan renklerin birbirinden farklı olduğunu fark etmişsinizdir. Bu durumun nedeni, ışığın renk sıcaklığıyla alakalıdır. Işık renk sıcaklığı ifade edilirken kelvin kavramı kullanıyor. Kelvin değerine göre sarıdan maviye doğru renk değişiyor. Örneğin 2000 kelvin değerindeki bir ışık sarı, 5000 kelvin değerindeki bir ışık gün ışığına yakın bir renk alıyor.

LED Far mı, XENON Far mı?

LED ve XENON farlar farklı noktalarda kullanılıyor. Bağımsız far yuvaları bulunan bir araca sahipseniz kısa far olarak XENON far satın alabilirsiniz. Gündüz farı seçenekleriyle ilgileniyorsanız da LED far tercih etmeniz daha uygun olabilir.

Hangisi Daha İyi? Hangisini Almalısınız?

Far teknolojileriyle ilgili avantaj ve dezavantajları inceleyecek olursak karşımıza şu sonuçlar çıkıyor:


  • Halojen farlar düşük fiyat, kolay ulaşılabilirlik ve kolay monte edilebilme gibi avantajlara; düşük ışık gücü ve kısa kullanım ömrü gibi dezavantajlara sahip.

  • XENON farlar yüksek ışık gücü sunar, halojen farlara göre 3 kat uzun ömürlüdür ve farklı renk seçenekleri gibi avantajlara sahiptir. Ancak halojen farlara göre 10 kat daha yüksek ücret ve yüksek değişim ücretleri gibi dezavantajları bulunuyor.

  • LED farlar ise çok düşük elektrik tüketimi, yüksek parlaklık ve küçük boyutlarda olma gibi avantajlar sunuyor. Tabii çok fazla ısınma ve oldukça yüksek satın alma maliyetleri gibi dezavantajları da bulunuyor. 

Halojen, LED ya da XENON farlara sahip ikinci el otomobiller arasından dilediğinizi ikinciyeni.com’dan hemen satın alabilirsiniz.