Yakıt Masrafını Azaltma Yöntemleri


07 Haziran 2024
304 kez okundu
Yakıt Masrafını Azaltacak Teknik Öneriler - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Bir araba sahibi olmak, yaşınız kaç olursa olsun hem çok keyiflidir hem de önemli bir ihtiyaçtır. Tabii bu ihtiyaç, yakıt gibi çeşitli masrafları da beraberinde getiriyor. Ülkemizde akaryakıt fiyatları çok sık değiştiği için yarattığı masrafı hesaplamak bazen zor olabiliyor. Aracın en büyük giderlerinden biri olduğu için de yakıt masrafını azaltan önlemler almak gerekiyor. 

Bu doğrultuda sizin için “Yakıt masrafı nasıl azaltılır, yakıtı düşürmek için ne yapmalı, yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” gibi sorulara cevap olabilecek öneriler hazırladık. 

Yakıt Tüketimini Azaltmanın 10 Yolu

  1. Aracın motor devrini dakikada 2.000 ile 3.000 arasında tutmaya özen gösterin.

  2. Eğer trafik nedeniyle ya da ışıklarda 2 dakikadan uzun bekleyecekseniz motoru mutlaka durdurun.

  3. Dur-kalk yapmak, yakıt tüketimini arttıran en önemli nedenlerden biridir. Eğer daha uzun bile olsa alternatif bir yolda daha az dur-kalk yapacaksanız o yolu tercih edin. Ayrıca böyle uzun yollarda dur-kalk yapmazsanız bolca dur-kalk yapacağınız kısa yola göre daha az yorulursunuz. 

  4. Lastik basıncı da yakıt tüketiminde önemli bir etkendir. Bu nedenle aracınız için önerilen lastik basıncını korumaya dikkat edin ve sıklıkla kontrol edin. 

  5. Camların açık kalması ya da bazı araçlarda tavanın açık olması, arabanın rüzgara karşı direnç göstererek motoru zorlamasına ve bu da daha fazla yakıt harcamasına neden olur. 

  6. Klima kullanımı da yakıt tüketimine etki eder. Bununla beraber varsa anfi ve buğu önleyici de daha fazla yakıt harcamanıza neden olabilir.

  7. Bazı arabalarda bulunan kış modu da kaymayı önleyen çok güvenli bir teknik önlem olmasının yanında yakıt tüketimini artırır. 

  8. Motor bakımını yaptırmanız da yakıt masrafınızı düşürebilir. Zira motor yeterince bakımlı değilse veya yağı eskiyse çalışırken zorlanır ve bu da daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarak yakıt masrafını artırır. 

  9. Hız sabitleyici kullanmak ya da aracınızda bu özellik yoksa belirli bir hızda ilerlemek, yakıt masrafınızı azaltacak bir önlemdir. Aniden hızlanmak, motora birden yüklenmek anlamına geleceği için yakıt tüketimini arttırır.

  10. Arızalı parçalar doğru ve verimli çalışmayacağı için motorun daha fazla enerji harcaması gerekir. Yakıt tasarrufu için aracınızdaki arızalı parçaları mutlaka tamir ettirin veya değiştirin. 

Hangi Araba Daha Az Yakar?

EcoTour

Belirli model ya da marka için “en az yakan araba” demek doğru olmaz. Ancak bazı özellikleri taşıyan motorlu taşıtların daha az yakacağını öngörmek mümkün. Peki, arabanın az yakmasını sağlayan özellikler nelerdir?


  • Arabanın ağırlığı yakıt masrafını artırır. Dolayısıyla “Küçük ve hafif arabalar daha az yakar.” demek yanlış olmaz. 

  • 1.3 litre ya da 1.4 litre motor araçlar genellikle diğerlerine göre daha az yakarlar.

  • Arabanın yeni olması da yakıt masrafını düşüren bir etkendir. Zira arabanın yaşı ne kadar gençse motoru o kadar yeni olacaktır. Yeni motor da zorlanmadan çalışacağı için daha az yakıt tüketir. 

En Az Yakan İkinci El Arabalar ikinciyeni.com’da!

Online açık artırma ile ikinci el araba alabileceğiniz ikinciyeni.com, yakıt konusunda son derece ekonomik kullanım sunan otomobil seçeneklerini satışa sunuyor. Benzinli ya da dizel gibi farklı yakıt tiplerini bir arada sunan geniş seçenek havuzu ile ikinciyeni.com; 1.3, 1.4 ve 1.6 gibi farklı motor hacimlerinden size uygun olanı bulmanızı da kolaylaştırıyor. Az yakan ikinci el araç ilanları için hemen ikinciyeni.com’u ziyaret edin.