Sibop Ayarı Nedir? Sibop Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?


23 Kasım 2022
312431 kez okundu
Sibop Ayarı Nedir ve Ne İşe Yarar?
Oto Hayat

Sibop, pistonlarla ortak bir şekilde çalışarak yakıt geçişini sağlayan parçalara deniyor. Motorun üst kısmında yer alan siboplar, yakıt ve hava karışımının doğru zamanda yanma odasına girmesini sağlıyor. Yanma odasında oluşan gazın egzoza transferini de siboplar yapıyor. Bu sistemin doğru çalışması için ise sibop ayarı gerekiyor. 

 

Konuyla alakalı “Sibop ayarı ne işe yarar, nasıl yapılır, yapılmazsa ne olur?” gibi sorulara sizin için cevap verdik. 

Sibop Ayarı Ne İşe Yarar?

Sayısı araç tipine göre değişmekle birlikte her arabada emme ve egzoz sibobu olmak üzere en az iki adet sibop bulunuyor. Emme sibopları yakıt ve havanın yanma odasına girmesini, egzoz sibopları ise yanan yakıttan doğan gazın tahliye edilmesini sağlıyor.

 

Eksantrik miline bağlı külbütör kolu sibopları iterek bu işlemlerin yapılmasına imkân tanıyor. Doğru oranda itmenin gerçekleşmesi için külbütör kolu ile siboplar arasındaki boşluğun yeterli düzeyde olması gerekiyor. Söz konusu boşluğun verimli bir düzeye getirilmesi işlemine ise sibop ya da subap ayarı adı veriliyor. 

 

Kısaca sibop ayarı yapmak, emme ve egzoz siboplarının görevini yerine getirmesine ve motorun verimli bir şekilde çalışmasına yarıyor. Peki sibop ayarı nasıl yapılır, şimdi buna cevap verelim.

Sibop Ayarı Nasıl Yapılır?

sibop-ayari-nasil-yapilir

Sibop boşluğu ayarı, çok fazla dikkat ve hassasiyet gerektiriyor. Ayar sürecinde sentil çakısı, tornavida ve cıvata anahtarı gibi malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Subap ayarı yapılırken öncelikle eksantrik mili manuel olarak çevriliyor. Bunun için de aracın kriko ile kaldırılması gerekiyor. 

 

Eksantrik milinin çevrilmesi, sibopların tepeye gelmesini sağlıyor. Ardından somunlar gevşetiliyor ve sentil çakısı yardımıyla boşluklar optimize ediliyor. İdeal boşluklar elde edildiğinde somunlar tekrar sıkılarak işlem tamamlanıyor. 

 

Buna ek olarak birlikte hareket eden pistonlara bağlı sibopların ayarı da birlikte yapılıyor. Örneğin 4 silindirli bir motorda önce birinci ve dördüncü sibopların ayarı yapılıyor. Daha sonra ikinci ve üçüncünün ayarına geçiliyor. 

 

İşlem basit gibi görünse de aslında uzmanlık gerektiriyor. Öyleyse sibop ayarını kim yapar, bu işlem için nereye gidilir?

Sibop Ayarını Nerede Yaptırabilirim?

Sibop ayarı için aracın deneyimli bir ustaya ya da yetkili servise götürülmesi gerekiyor. Sürecin her marka ve model için farklı ilerlemesi ihtimalinden dolayı yetkili servis daha ideal bir seçenek olabilir. 

 

Bazı araçlarda eksantrik milini çevirmek için ön tekerleklerden birinin sökülmesi gerekebiliyor. Bazı modellerde ise motor üzerindeki cıvataları döndürmek yetiyor. Bu nedenle sibop ayarının, üretici talimatlarına uygun onarım hizmeti veren bir serviste yapılması gerekiyor. 

Sibop Ayarı Yapılmazsa Ne Olur?

sibop-ayari-yapilmazsa-ne-olur

Sibop ayarı, kullanım koşullarına bağlı olarak zamanla bozulabiliyor. Bununla birlikte subap lastiği erimesi, rektefiye gibi onarım işlemleri, trafik kazasında aracın hasar alması gibi durumlarda da subap ayarına ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla hem bu gibi durumlarda hem de periyodik olarak ayar yapılması gerekiyor. 

Sibop ayarı yapılmadığında ise şöyle problemler ortaya çıkabiliyor:


  • Motorun tekleyerek çalışması

  • Subap vurması ve ses gelmesi

  • Motorun çekiş gücünün azalması

  • Motorun performansının düşmesi

  • Motor arızalarının ortaya çıkması


Bu problemleri yaşamamak için periyodik bakımlarda sibopları ve eksantrik milini kontrol ettirmeli, gerektiğinde ise zaman kaybetmeden sibop ayarı yaptırmalısınız. Sibop ayarında önemli rolü bulunan parçalardan biri olan eksantrik mili hakkındaki bilgiler için ise “Eksantrik Mili Nedir, Nasıl Çalışır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.