SUV ile Jip Arasında Ne Fark Var?


09 Ağustos 2024
532 kez okundu
Suv ile Jip Arasında Ne Fark Var - İkinciyeni Blog
Oto Hayat

Yüksek arabalar ya da yüksek tasarımlı arabalar, genellikle yüksek görüş mesafesi arayanlara ve yüksekten bakmak isteyenlere iyi gelir. Hem bu çok havalı sebeplerle hem de zorlu arazi koşullarında konforlu sürüş keyfi verdikleri için de günümüzde pek çok kişi, SUV ya da jip araç almak istiyor. Bu doğrultuda sizin için “Jiple SUV’un farkı nedir?” ve “Jip mi, SUV mu?” gibi soruların cevaplarını inceledik. 

SUV Nedir?

Sport Utility Vehicle sözcüklerinin kısaltması olan SUV araçlar; asfalt kullanımı için üretilmiş, hepsi 4x4 çekişli olmayan yüksek araçlardır. Son derece prestijli tasarımları; asi, güçlü, sportif bir etki yaratır. Özellikle son yıllarda üretilen bazı SUV modelleri ekonomik yakıt tüketimi avantajı sunmaları ile dikkat çekiyor. Üstelik “Otomatik vitesli arazi aracı olmaz!” klişesi de bu yeni modellerle yıkılmaya başladı. Yani SUV araçları, arazi aracı özelliklerini şehir aracı tasarımları ile birleştiren araçlar olarak tanımlayabiliriz. 

Jip Nedir?

Jip, aslında Jeep markasının okunuşundan gelen bir tabirdir. Yüksek tasarımlı arazi araçlarını üreten ilk markalardan biri Jeep’tir. Bu modellerin popüler olmasının ardından da halk arasında bu tip araçlara jip denmeye başlamıştır. Bu arada Jeep kelimesinin İngilizce “general purpose” yani “genel amaçlı” kavramından türediğini de eklemek gerek. 

Jeep araçlar genellikle zorlu arazi koşulları için üretilmiştir ve pek çoğu 4x4 çekişlidir. Aslında ilk Jeep’ler de Amerikan ordusu için Ford markası tarafından üretilmişti. Sonrasında da bu zorlu arazi şartlarında yüksek görüş mesafesi sunan dayanıklı araçlar çok beğenildi ve sivil kullanım için de üretilmeye başlandı. Jeep’lerin popülaritesi bugüne kadar geldi. 

Jeep sınıfı bir otomobile sahip olmak; arazide konforlu kullanım, zorlu hava koşullarında ve yollarda da güvenle seyahat etme kolaylığı sunar. Ayrıca bu yüksek yapılı ve yüksek fiyatlı araçların prestijli bir imajları olduğunu da ekleyelim. Zaten şehir içinde jip modellerinin tercih edilme nedeni de genellikle bu etkileyici görünümdür.

SUV ve Jip Arasındaki Temel Farklar Neler?
EcoTour

Görsel Kaynak

SUV ve jip farkı, genellikle performans ve fiziksel özelliklerde ortaya çıkar. Jipler SUV’lere göre daha geniş hacimli araçlardır. Ayrıca silindir hacmi konusunda da jipler daha yüksek standartlara sahip olur. SUV’lerde 4x4 ve 4x2 gibi farklı çekiş gücü ile sistemleri bulunurken Jeep’lerin hemen hepsi 4x4’tür. 

Tasarım açısından baktığımızda SUV’lerin daha sportif olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle şehir içi kullanımda çok da kaba durmayan tasarımlarıyla dikkat çekerler. Jip modellerinde ise asıl odak arazidir ve araçlar da bu odakta tasarlanır. Jeep modelleri genelde SUV’lerden daha güçlü motorlara sahip oldukları için yakıt tüketimi konusunda avantajlı olan grup SUV’dir. 

SUV ve Jip Kullanım Alanları

Jipler arazi aracı iken SUV’ler spor amaçlı araç olarak tanımlanır. Aslında iki aracın da kullanım alanı aynıdır, fakat performans açısından farklar vardır. SUV’ler daha ortalama bir motora sahip oldukları için düşük yakıt tüketirler. Bu nedenle de başlıca kullanım alanları şehir içidir. Yine de 4x4 SUV’ler arazide de kullanılabilir. 

Jipler ise arazi koşullarında kusursuza yakın bir performans gösterir. Bu nedenle de birincil kullanım alanı için arazi diyebiliriz. Fakat lüks tasarımları ve yüksek performansları dolayısıyla şehir içi kullanım için de tercih edilirler. Yakıt tüketimi yüksek olduğu için sadece şehir içi kullanım ihtiyacı olanlar tarafından jipler pek tercih edilmez. 

İkinci El Jeep ya da SUV Arabanızı ikinciyeni.com’dan Alın!

İkinci el jip almayı ya da ikinci el SUV model bir araba almayı düşünüyorsanız sizin için araştırma sürecini kolaylaştıracak ve güvenli bir satın alma süreci sunacak olan ikinciyeni.com’u tercih edebilirsiniz. En ucuz SUV modelleri ve Jeep seçenekleri için detaylı ekspertiz raporları, farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar ve açık artırma imkânları sunan ikinciyeni.com’a da göz atmayı unutmayın.