Trafik Radarı Nedir, Hatalı Cezalar Nasıl İptal Edilir?
Trafikte sürücülerin, yolcuların ve yayaların güvenliğini sağlayabilmek için belirli hız sınırlamaları uygulanıyor. Dünyanın farklı bölgelerinde farklı sınırlamalar olduğu gibi Türkiye’nin otoyol, tali yol veya okul yolu gibi alanlarında da hız sınırlamaları mevcut. Hız sınırlamalarına uyulup uyulmadığını denetlemek için ise trafik radarları kullanılıyor. Sizin için trafik radarlarının nasıl çalıştığını inceledik.
Trafik Radarı Nedir?
Trafik radarı; otomobil, kamyon, kamyonet veya motosiklet gibi taşıtların hızlarını ölçmeye yarayan özel bir cihazdır. Radar denildiği için birçok insan hava radarları gibi sadece ses dalgası ile çalıştığını zannediyor. Ancak günümüzde birçok radarın kamera gibi elemanları da bulunuyor ve tüm radar elemanları birbirleriyle uyumlu şekilde çalışıyor.Trafik Radarı Nasıl Çalışır?
Radarlar çeşitli cinslere sahiptir. En yaygın radar çeşidi ise ses dalgaları gönderen versiyondur. Ses sinyalleri ile çalışan radarlar, araçlara sinyal gönderir ve iletilen sinyalin geri gelmesi ile aracın hızını ölçer.
Bir diğer radar versiyonu ise lazer teknolojisinden yararlanır. Ses sinyallerinde olduğu gibi araçlara gözle görülemeyecek sinyaller gönderilir ve sinyallerin geri gelmesiyle araçların hızları ölçülür.
Günümüzde Türkiye’de birçok yere eklenen radarlar ise lazer ve ses dalgalarına ek olarak kameralardan da yararlanır. Kameralar, araçların plakasını kaydeder ve otomatik olarak ceza gönderilmesini sağlar. Radar çalışma sisteminde tek başına bir sonuç işlenmez. Yani aracın tek bir radar sisteminden hız sınırını aşarak geçmesi genellikle yeterli değildir. Araç öncelikle bir radardan geçerken kaydedilir. Belirli bir mesafe sonra farklı bir radar daha vardır ve araç bu yeni radardan geçerken de kaydedilir. Araç iki radar arasındaki mesafeyi hız sınırlarını aşacak derece hızlı bir şekilde geçtiyse ceza uygulanır.
2021 Hız Cezaları Ne Kadar?
Radarlar ile kesilen hız cezaları, hız sınırının ne kadar aşıldığına göre değişiklik gösterir. Hız sınırı cezaları şöyledir:
- Hız sınırını %30’a kadar aşanlar için 314 TL
- Hız sınırını %30 ila %50 arasında aşanlar için 652 TL
- Hız sınırını %50’den fazla aşanlar için 1339 TL
Hız cezaları ve diğer trafik cezalarının detaylarına ulaşmak için “Trafik Cezaları Ne Kadar?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Radar Cezaları Nasıl Ödenir?
Radar cezaları, tıpkı diğer trafik cezaları gibi Gelir İdaresi Başkanlığı’na ödenir. İnteraktif Vergi Dairesi’ne girip TC kimlik numarası ve plaka gibi bilgilerinizle kolayca ödeme yapabilirsiniz. Son olarak cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapmanız durumunda %25 indirim uygulandığını unutmayın.
Trafik Radarları Hatalı Ceza Keser mi?
Geçmişte trafik radarları çok fazla hatalı sonuç veriyordu ve bu nedenle de mağduriyet yaşanmaması için kamu otoriteleri, birden fazla radarı aynı anda kullanma gibi yöntemlere başvuruyordu. Ancak günümüzde radarların hatalı cezaları, %5’lere kadar düşmüş durumda. Genellikle de hata, aracın hız limitlerini aşıp aşmadığı ile ilgili olmuyor.
Örnek vermek gerekirse bir sürücü 80 kilometre hız sınırı olan bir yerde 112 kilometre ile gidiyor. Yani %40 daha hızlı seyahat ediyor. Bazı durumlarda radarlar, bu değeri yanlış algılayıp daha az veya daha yüksek ceza kesebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda da sürücü, hız limitlerine uymasına rağmen ceza kesilebiliyor.
Trafik Radar Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezaları, idari para cezası statüsündedir. Bu nedenle de ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Aksi takdirde ceza kesinleşmiş oluyor. Bu süre içerisinde sulh ceza hakimliklerine gidip itirazınızı dile getirmeniz gerekiyor. Bu süreçte trafik radarı itiraz dilekçesi doldurmalısınız. Bu konuda daha önce herhangi bir bilginiz yoksa hukuki yardım alabilir veya daha önce itiraz dilekçesi doldurmuş bir kişi ile irtibata geçebilirsiniz. Ancak ceza, otomatik radar sistemleri yerine polis çevirmesi ile kesilmişse itiraz süreci, ceza işlemi uygulandığı an başlıyor.