Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri Açıklandı: 2024 Yılının Kazananları


09 Mayıs 2024
1405 kez okundu
2024 Yılı Dünya Otomobil Ödülleri - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

Otomobil dünyasının en prestijli organizasyonlarından biri olan Dünya Otomobil Ödülleri (World Car Awards) sonuçlandı. Global çapta 100’den fazla jüri üyesinin bulunduğu bu ödül organizasyonunda dünyanın en kaliteli arabaları yarıştı. Peki, 2024 yılında dünyanın en iyi arabası hangisi oldu?

2024'ün En İyi Otomobil Markaları ve Modelleri

Dünya çapındaki otomobil markalarının finale kaldığı 2024 Dünya Otomobil Ödülleri, New York Otomobil Fuarı’nda yapılan törenle sahiplerine verildi. Global araba markaları tarafından önemsenen ve otomobil tutkunlarının da yakından takip ettiği ödül töreninde Kia EV9, iki farklı dalda ödül alarak dikkatleri üzerine çekti. 

 

İşte, 2024 Dünya Otomobil Ödülleri organizasyonunda farklı kategorilerde ödül alan yılın otomobilleri:


  • Dünyada Yılın Otomobili Ödülü: Kia EV9

  • Dünyada Yılın Elektrikli Aracı Ödülü: Kia EV9

  • Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı Ödülü: Toyota Prius

  • Dünyanın Lüks Otomobili Ödülü: BMW i5

  • Dünya Performans Otomobili Ödülü: Hyundai IONIQ 5

  • Dünya Şehir Otomobili Ödülü: Volvo EX30

Dünyada Yılın Otomobili Ödülü: Kia EV9

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Organizasyonun en büyük ödülü olan Dünyada Yılın Otomobili (World Car of The Year) Ödülü, Kia’nın elektrikli modeli EV9’a verildi. En iyi otomobil unvanını eline alan Kia EV9, finalde BYD Seal ve Volvo EX30 ile yarıştı. 774 kilometreye varan menzili, 6 ve 7 koltuklu versiyonları, güçlü motoru ve 24 dakikalık şarj süresi (DC 350kW hızlı şarj %10-%80 şarj süresi) ile Kia EV9, 2024 Dünyada Yılın Otomobili Ödülü’nün sahibi oldu. 

Dünyada Yılın Elektrikli Aracı Ödülü: Kia EV9

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Dünya Otomobil Ödülleri’nin bu yılki yıldızı Kia EV9 oldu. EV9, Yılın Otomobili Ödülü ile birlikte Dünyada Yılın Elektrikli Aracı (World Electric Vehicle) Ödülü’nü de kazandı. Finalde BMW i5 ve Volvo EX30’u geride bırakan EV9, küçük bir puan farkıyla ödüle uzandı. 99,8 kWh bataryaya sahip olan Kia EV9, AC 11 kW normal şarj ile %100 doluluğa 9 saat 5 dakikada ulaşıyor. DC 50kW hızlı şarj ile 83 dakika, DC 350kW hızlı şarj ile de 24 dakikada %80 doluluğa ulaşan araç, her 100 kilometrede ortalama 20,2 kWh enerji tüketiyor. 

Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı Ödülü: Toyota Prius

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Finalistler arasında tarzıyla göze çarpan Toyota Prius, Dünyada Yılın Otomobil Tasarımı (World Car Design of the Year) Ödülü’nü kazandı. Bu kategoride finale, Prius ile birlikte Ferrari Purosangue ve Ford Bronco kalmıştı. Keskin hatları ve sportif detayları ile modern bir tasarıma sahip olan Prius, 19 inçlik alaşım jantlarıyla dikkat çekiyor. 

Dünyanın Lüks Otomobili Ödülü: BMW i5

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Lüks otomobil denildiğinde akla ilk gelen markalardan biri olan BMW, kazandığı ödül ile de bu kimliğini destekledi. BMW’nin 5 Serisi araçlarından biri olan i5, Dünyanın Lüks Otomobili (World Luxury Car) Ödülü’nü kazandı. Finale E-Class ve EQE SUV olmak üzere iki araçlar birden kalan Mercedes-Benz, ödülü rakibine kaptırdı. Tasarım açısından klasik BMW hatlarını üzerinde taşıyan BMW i5, 582 kilometrelik menzili ve 218 beygirlik elektrikli motoruyla keyifli bir sürüş deneyimi sunuyor. 

Dünya Performans Otomobili Ödülü: Hyundai IONIQ 5 N

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Hyundai’nin “vites geçişlerini hissedin, hızlanmayı duyun” cümleleriyle tanıttığı IONIQ 5 N, otomobil tutkunlarının daha yakından takip ettiği performans kategorisinin kazananı oldu. Finalde BMW M2 ve BMW XM ile yarışan Hyundai IONIQ 5 N, rakiplerinden daha fazla puan toplayarak Dünya Performans Otomobili (World Performance Car) Ödülü’nü kazandı. Günlük kullanıma uygun bir spor araba olarak tasarlanan IONIQ 5 N, 259 km/s maksimum hız imkânı sunuyor. 

Dünya Şehir Otomobili Ödülü: Volvo EX30

EcoTour

Görsel Kaynak

 

Organizasyonun bir diğer SUV kazananı da Volvo EX30 oldu. 2024 Dünya Otomobil Ödülleri’nin parlayan yıldızlarından biri olan EX30, üç farklı kategoride finale kaldı. Diğer iki kategoride ödülü EV9’a kaptıran Volvo EX30, BYD Dolphin ve Lexus LBX ile yarıştığı Dünya Şehir Otomobili (World Urban Car) Ödülü’nün kazananı oldu. Aile otomobili özellikleri de taşıyan araç; sportif tasarımı, yeni nesil sürüş destek teknolojileri ve %100 elektrikli motoruyla dikkat çekiyor. 

 

Dünya Otomobil Ödülleri’nde bu yıl elektrikli araçlar ön plana çıktı. Elektrikli otomobil endüstrisinin her geçen gün gelişmesi, en iyi araçların da elektrikli olmasını sağlamış durumda. Ayrıca performans tutkunlarının favori araçları arasında da elektrikli modeller bulunuyor. Yüksek performansıyla dikkat çeken elektrikli araçları “En Hızlı Elektrikli Otomobiller” başlıklı yazımızdan inceleyebilirsiniz.