Elektrikli Araç Evde Nasıl Şarj Edilir?


19 Aralık 2023
17932 kez okundu
Elektrikli Araç Evde Nasıl Şarj Edilir?
Oto Bellek

Elektrikli araçlar her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Aynı şekilde şarj istasyonlarının sayısı da artıyor. Fakat bazı bölgelerde şarj istasyonu bulmak zor olabilir veya araç sahibi istasyona para ödemek istemeyebilir. Biz de bu gibi durumlar için “Elektrikli araç evde şarj edilir mi, evde elektrikli araba nasıl şarj edilir, elektrikli aracın evde şarj maliyeti nedir?” gibi sorulara cevap verdik. 

Elektrikli Araç Evde Şarj Olur mu?

Elektrikli araçlar, birden fazla şarj yöntemini destekleyecek şekilde üretilirler. Her elektrikli arabanın, farklı giriş teknolojilerine sahip olan şarj cihazları bulunur. Bu elektrikli araç şarj cihazı çeşitlerinden biri, günlük hayatta evde kullandığımız prizlere uyumlu giriş teknolojisine sahiptir. Dolayısıyla evdeki prizden elektrikli araba şarj etmek mümkündür. 

 

Diğer şarj cihazı çeşitlerinden biri, istasyonlarla uyumludur. Bir de yeni bir teknoloji olduğu için sadece birkaç modelde bulunan V2L (Vehicle to Load) sistemi vardır. Bu sistem, bir elektrikli aracı, başka bir elektrikli arabaya bağlayarak şarj etmeye imkân tanır.

Evde Elektrikli Araç Şarj Etme Yolları Neler?

Evde elektrikli aracınızı şarj etmek için tek yapmanız gereken, şarj cihazını bir prize takmak. Arabanız evin dışında olacağı için yakınlarında priz olma ihtimali düşüktür. Eğer özel bir garajınız varsa aracın şarj soketinin olduğu kısmı prize yakın bir noktaya yanaştırarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bunun dışında bir uzatma kablosuyla da aracınızı şarj edebilmeniz mümkündür. 

 

Elektrikli araçlara çok yüksek kapasiteye sahip bataryalar yerleştirilir. Dolayısıyla şarj etmek için kullanılacak enerjinin de yüksek olması gerekir. Aracınızı günlük hayatta kullandığınız normal bir prize taktığınızda tamamen şarj olması uzun sürebilir. Fakat çoğu arabada hızlı şarj teknolojisi bulunur. Bu hızlı şarj teknolojisiyle arabanızı çok kısa sürede şarj edebilirsiniz, ama bunun için bir şarj istasyonuna ihtiyacınız vardır. Hızlı şarj için aracınızı bir istasyona götürebilir veya evinize şarj istasyonu kurabilirsiniz. 

Evde Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Evinize şarj istasyonu kurduğunuz takdirde aracınızın hızlı şarj teknolojisini destekleyen şarj cihazını kullanabilirsiniz. Böylece aracınızı mümkün olan en kısa sürede şarj ederek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Ancak evde kendi imkânlarınızla şarj istasyonu kurmanız pek mümkün değildir. Bu nedenle seçeneklerden biri, bu hizmeti veren bir firma ile iletişime geçmektir. Diğer seçenek ise mobil şarj ünitesidir. 

 

Şimdi, evinizde kullanabileceğiniz iki farklı şarj ünitesine yakından bakalım.

Sabit Duvar Tipi Şarj Ünitesi

Sabit duvar tipi şarj ünitesi, bir elektronik firması tarafından evinizin belirli bir noktasına kurdurabileceğiniz şarj istasyonlarını ifade eder. Doğrudan ev elektriğine bağlanan ve duvara sabitlenen bu şarj istasyonu ile aracınızı standart bir prize göre çok daha hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. Fakat aracınızın şarjını sadece tek bir noktada doldurmanız gerekir. 

Mobil Duvar Tipi Şarj Ünitesi

Mobil duvar tipi şarj ünitesi, aracını evde şarj etmek isteyenler için oldukça kullanışlı bir üründür. En önemli özelliği, adından da anlaşılabileceği üzere mobil olması yani istenilen noktaya taşınabilmesidir. Evinizde herhangi bir tesisat çalışması olmasını istemiyorsanız doğrudan bir mobil şarj ünitesi satın alabilirsiniz. 

Mobil şarj ünitelerinin bir diğer pratik özelliği de standart prizlere takılarak çalışmasıdır. Bu şarj ünitesini prize takarak bir şarj istasyonu yaratabilir, aracınızı hızla şarj edebilirsiniz. 

 

“Elektrikli araç evde nasıl şarj edilir ve evde şarj istasyonu nasıl kurulur?” gibi sorulara cevap verdiğimize göre aracınızı dışarıdaki şarj istasyonlarında nasıl şarj edeceğinizden de kısaca bahsedebiliriz.

Elektrikli Araba Şarj İstasyonunda Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Önceden sadece belirli noktalarda bulunabilen ve erişimi zor olan bu istasyonlar, günümüzde pek çok noktada hizmet veriyor. Ayrıca bu hizmeti veren şirket sayısı da bir hayli artmış durumda. 

 

Aracınızı hızlı bir şekilde istasyonda şarj etmek istiyorsanız en yakın istasyona gidebilir ve aracınızla uyumlu olan cihaza şarj kablonuzu bağlayabilirsiniz. Bu istasyonlarda yavaş veya hızlı şarj seçeneklerinden birini seçme şansınız da vardır. Bu noktada elektrikli araba şarj ücreti devreye girer. Çünkü ücret, her iki teknoloji için farklıdır. Yavaş şarj daha uygun fiyatlıdır; fakat hızlı şarj, ciddi oranda zaman kazandırır.

Elektrikli Aracın Evde Şarj Maliyeti Nedir?

EcoTour

Elektrikli aracınızı evde şarj ettiğinizde maliyet konusunda avantajlı olup olmadığınız, bulunduğunuz bölgedeki ev elektriğinin birim fiyatı ile aynı bölgedeki şarj istasyonlarının fiyat tarifesine göre değişir. Elektrikli araç şarj ücretini ve ev elektriğinin birim fiyatını öğrendikten sonra aracınız için gerekli olan toplam enerji üzerinden elektrikli araç evde şarj maliyetini hesaplayabilirsiniz. Hem elektrik birim fiyatları hem de şarj istasyonu ücretleri dönemsel olarak değişebileceği için hangi yöntemin daha avantajlı olduğu da değişiklik gösterebilir.

Elektrikli Araç Şarj Süresi Nasıl Hesaplanır?

Evde elektrikli araba şarj süresi; araçtaki pil tipi, şarj cihazı teknolojisi, şarj noktasının türü gibi etkenlere göre farklılık gösterir. Genel olarak baktığımızda 30 dakikadan 10 saate kadar uzayabilen şarj süreleri söz konusudur. Çok yüksek kapasiteli bataryaya sahip bir aracı evdeki standart prizle şarj etmek 8-10 saat sürebilir. Bir şarj istasyonunda ise bu süre 2-3 saate kadar iner. Yüksek hızlı şarj teknolojisinin bulunduğu araçlar ise 30 ila 45 dakika arasında %100 doluluğa ulaşabilir. 


Elektrikli arabalar ile yakından ilgileniyorsanız “Dünyanın En Hızlı Elektrikli Otomobilleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Eğer elektrikli araçlarla yeni tanışıyorsanız ve yeni bir araba almayı düşünüyorsanız da gerekli bilgilere “Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.