- Anasayfa>
- Oto Bellek>
- Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır
Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır
Kış aylarının bitmesiyle otomobil sahiplerinin telaşı başlar. Çünkü kış aylarına başlarken olduğu gibi yaz ayları öncesinde de farklı ve dikkat edilmesi gereken bazı değişiklikler yapılması gerekir. Bunlar aracın yaz aylarında daha yüksek performanslı ve konforlu olmasını sağlar. Kış lastiklerinin değiştirilmesi, kar zinciri nedeniyle bozulan rot-balans ayarlarının düzeltilmesi ve filtrelerin değiştirilmesi ise yapılması gerekenler arasında öne çıkan noktalar. Sizin için otomobil yaz bakımında dikkat edilmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Kış Lastiklerinin Değiştirilmesi
Kış aylarının bitmesiyle beraber yaz bakımı için ilk olarak lastikleri değiştirmeniz gerekir. Çünkü lastiklerin üzerinde yer alan kauçuk ve dişler, mevsimsel olarak ihtiyaç duyulan yol tutuşunu yakalamanızı sağlar. Kış lastikleri, hamurları daha yumuşak olduğu için kolayca ısınır ve soğuk havalarda yola sıkıca tutunup buzlanma gibi durumlarda çekişin düşmesini engeller. Yaz lastikleri ise daha sert bir hamura sahiptir ve sıcak havalar için uygundur.
Yaz aylarında kış lastiği kullanmanız durumunda hamur çok ısınacağı için lastik ideal formunu kaybeder. Bu nedenle de kısa süre içerisinde yola tutunmasını sağlayan dişler kaybolabilir veya büyük oranda deforme olabilir. Böyle bir durumda ise başta kazalar olmak üzere istenmeyen pek çok sorunla karşılaşılabilir.
Yaz lastiklerini takarken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise diş derinliğidir. Bir otomobilin diş derinliğinin 1,6 mm’den düşük olmaması gerekir. Lastiklerinizde eğer bu derinlik yoksa yeni bir lastik almalısınız. Kış lastiklerini de tekrar takacağınız güne kadar güvenle saklamak için ise “Yedek Lastik Nasıl Saklanır?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Son olarak yaz lastiklerini taktıktan sonra basınçları da kontrol etmelisiniz. Genellikle akaryakıt istasyonlarında lastik basıncını kontrol etmenize yardımcı olacak ve gerekiyorsa lastiğe hava takviyesi yapmanızı sağlayacak ekipmanlar bulunur. Aracınızın ideal lastik basıncını bilmiyorsanız sürücü kapısının kasasına bakmanız yeterlidir. Gerekli bilgiler orada mevcuttur.
Rot Balans Ayarı
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesi ve yağışlar gibi sebeplerle araçların rot balans ayarları bozulabilir. Bu nedenle yaz bakımında mutlaka rot ve balans ayarlarının kontrol edilmesi gerekir. Aracın direksiyonu ile tekerleklerinin açısının aynı yöne doğru gitmesine rot, tekerleklerin birbirleri ile aynı açıya sahip olmasına ise balans adı verilir. Eğer yaz bakımında rot balans ayarlarını kontrol ettirip gerekli düzenlemeleri yapmazsanız araç isteğiniz dışında sağa veya sola doğru yönelebileceği için istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Akü Bakımı
Yaz aylarında özellikle araçla uzun yola çıkacaksanız mutlaka aküyü kontrol etmelisiniz. Eğer son bir yıl içerisinde akü dolumu yaptırdıysanız veya yeni akü taktırdıysanız genellikle bu işlemi yapmanıza gerek yoktur. Ancak marşa basarken cızırtılı ve güçsüz bir ses geliyorsa akünün kontrol ettirilmesi gerekir. Akü bakımı ile ilgili olarak ihtiyacınız olan bilgileri “Aküler Hakkında Bilmeniz Gerekenler” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Periyodik Bakım Kontrolleri
Genellikle 1 yıl kullanım veya motora göre değişmekle beraber 10.000 kilometrelik kullanım sonunda araçların periyodik bakıma girmesi gerekir. Eğer aracınız bu şartları sağlamışsa yaz bakımı için periyodik bakıma götürmeli ve gerekli bakımları yaptırmalısınız.
Klima Bakımı
Aracınızı periyodik bakıma götürdüyseniz büyük ihtimalle klima filtresi ve klima aksamları kontrol edilip değiştirilmiştir. Ancak yine de kontrol etmeniz faydalı olabilir. Çünkü yaz aylarında ortaya çıkan toz, polen ve diğer zararlıların kabine girmemesi için klima filtresi oldukça önemli. Eğer daha önce aracın klimasını açmadıysanız mutlaka teknik destek almalısınız. Çünkü araç klima filtre değişimi sırasında oluşabilecek en ufak bir hasar, aracın ikinci el değerini önemli ölçüde düşürebilir.
Araç Sıvılarının Kontrolü
Yaz aylarında sürüş sırasında sorun yaşamamanız için araç sıvılarını da kontrol etmeniz gerekir. İlk olarak motor yağını kontrol etmeniz önemlidir. Motor yağını daha önce kontrol etmediyseniz veya yağ değişikliği yapmadıysanız ilk olarak aracınızın kullanım kılavuzunu incelemelisiniz. Burada ideal yağ seviyesi ve hangi yağ çeşidini kullanmanız gerektiği gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Kış şartlarında donma, yaz şartlarında ise kaynamayı engelleyen antifriz; kontrol etmeniz gereken diğer bir sıvı. Hangi antifrizi kullanmanız gerektiği veya ideal antifriz miktarı gibi detayları ise yine araç broşüründen öğrenebilirsiniz. Ayrıca “Antifriz ile İlgili Merak Edilenler” başlıklı yazımızı inceleyip antifriz ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Yaz aylarında yapmanız gerekenler kısaca böyle sıralanıyor. Tabii ki bunlara ek olarak farklı ihtiyaçlarınız için farklı bakımlar da gündeme gelebilir. Saydığımız genel bakımları yapmanız durumunda ise aracınızın ömrünün uzaması ve yaz şartlarına uyum sağlaması çok daha kolay olur.