2024'te Çıkan Elektrikli Arabalar


14 Mayıs 2024
1067 kez okundu
2024'te Çıkan Elektrikli Arabalar - İkinciyeni Blog
Oto Bellek

Elektrikli araçlar, yeni nesil teknolojileri ve yüksek performansları ile giderek yaygınlaşıyor. Ayrıca düşük yakıt tüketimi gibi önemli bir artıları daha bulunuyor. Tüm bunlar yanyana gelince de birçok insan elektrikli araç satın almak istiyor ve markalar yeni araçlar geliştirme konusunda oldukça hızlı. İşte, 2024 yılında çıkan elektrikli araçlar, özellikleri ve fiyatları:

Fiat Topolino

EcoTour

Görsel Kaynak 

 

Türkiye’de 2024 yılında satışa çıkan elektrikli araç Topolino, Fiat’ın geleneksel çizgilerle modern tasarımı buluşturduğu bir model. 1930 - 40 dönemlerinde çıkan ve o dönem çok sevilen geleneksel Topolino modelinden izler taşıyan 2024 model Fiat Topolino, %100 elektrikli bir araç. 

 

Kompakt ve iki koltuklu tasarımı ile daha çok bireysel kullanıma hitap eden Topolino, tam dolu batarya ile 75 kilometre gidebiliyor. Şehir içi kullanım için pratik olan bu model, ev tipi 220V priz ile şarj edilebiliyor ve sadece 4 saatte %100 doluluğa ulaşıyor. 

Fiat Topolino 2024 (Mayıs) fiyatları ise şöyle:


  • Topolino 6 kW/8 HP - 5.5kWh: 449.900 TL 

  • Topolino PLUS 6 kW/8 HP - 5.5kWh: 479.900 TL

Xiaomi SU7

EcoTour

Görsel Kaynak 

 

Daha çok cep telefonu ve akıllı ev aletleri ile tanıdığımız Xiaomi, elektronik sektöründe gücü ile şansını otomotivde de denedi ve SU7 modelini tanıttı. 2024 yılında satışa çıkan Xiaomi SU7, iki farklı versiyona sahip. Dikkat çeken detayların başında ise SU7’nin motor performansı geliyor. 0’dan 100 kilometre hıza SU7 5 saniyede, SU7 Max ise 2,7 saniyede ulaşıyor.

 

Xiaomi SU7 668 kilometre, SU7 Max ise 800 kilometreye varan menzil sunuyor. Oldukça güçlü bir bataryaya sahip olan araç; 5 dakikalık şarj ile 220 kilometre, 15 dakikalık şarj ile de 510 kilometre yol gidebiliyor. Türkiye’de henüz satışa çıkmayan Xiaomi SU7’nin fiyatları ise 29.900 dolar ile 41.500 dolar arasında değişiyor. 

SsangYong Torres EVX

EcoTour

Görsel Kaynak 

 

2024 yılında elektrikli araç çıkaran markalardan biri de SsangYong. Marka, Torres modelinin tamamen elektrikli versiyonu olan Torres EVX modelini satışa çıkardı. SsangYong Torres EVX, SUV konseptinde bir araç olmasıyla da dikkat çekiyor. 

 

SsangYong Torres EVX, kullanıcılara tam dolu şarj ile 635 kilometre yol gitme imkânı sunuyor. 73,4 kWh kapasiteli batarya, 11 kW standart şarj ile 9 saatte %100 doluluğa ulaşıyor. Pilin %80 doluluğa ulaşması 100 kW hızlı şarj ile 37 dakika, 350 kW hızlı şarjla da 28 dakika sürüyor. 

 

SsangYong Torres EVX 4x2 modelinin 2024 (Mayıs) fiyatı ise 1.780.000 TL.

Renault 5 E-Tech

EcoTour

Görsel Kaynak 

 

Renault, elektrikli otomotiv pazarında klasikleşmiş araçlarıyla dikkat çekiyor. Geçmişteki pek çok modelinin elektrikli veya hibrit versiyonunu piyasaya süren Renault, 2024 yılında Renault 5’i %100 elektrikli olarak tanıttı. 1972 - 1996 yılları arasında üretilen minimalist Renault 5, 2024 yılında maksimalist detaylar ile yeniden piyasaya çıktı. 

 

Tamamen elektrikli Renault 5, şık detaylar içeren bir tasarıma sahip ve 400 kilometre menzil sunuyor. Aracın bataryasının %15’ten %80 doluluğa ulaşması, hızlı şarj modunda sadece yarım saat sürüyor. Gövde rengi, tavan rengi, tavan tasarımı, jant seçenekleri, döşeme ve daha pek çok açıdan özelleştirilebiliyor ve toplamda 200 farklı kişiselleştirme seçeneği sunuyor. Ayrıca araçta “Hey Reno” isimli sesli asistan da bulunuyor. 

 

2024’ün ilk aylarında tanıtılan Renault 5 E-Tech’in Türkiye fiyatının yaz aylarında açıklanması bekleniyor.  

Elektrikli Arabaların Avantajları Nelerdir?

Elektrikli araçlar, benzinli ve dizel motora sahip araçlardan farklı olarak çok az aktarma organına sahip. Yani motor, bataryadan aldığı elektrik enerjisini hareket enerjisine çeviriyor ve araç anında verebileceği en yüksek performansı vermeye başlıyor. Bu sayede de özellikle hızlanma anlamında oldukça yüksek değerlere ulaşılabiliyor. 

 

Elektrikli araçların diğer bir avantajı ise bakım maliyetlerinin düşük olması. Araç içerisinde içten yanmalı motorlar gibi iç döşemeler gibi kabin parçaları dışında; balata, fren sistemleri, batarya, filtreler, silecek aksamı ve elektrikli motor gibi bazı parçalar yer alıyor. Bunun dışında triger kayışı veya piston gibi parçalar bulunmuyor. Bu sebeple de bakım maliyetleri önemli ölçüde düşüyor. 

 

Elektrikli araçların en büyük avantajı ise katedilen kilometreye göre ödenen ücretin çok az olması. Çünkü elektrik fiyatları, benzin veya motorin fiyatlarına göre çok daha düşük. Bu sebeple de çok daha az yakıt tüketimi değeri ile karşılaşılıyor. 

 

Son olarak elektrikli araçların avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, ikinciyeni.com’un ikinci el araçları arasından elektrikli modelleri tercih edebilirsiniz. Elektrikli araç almadan önce bilmeniz gerekenleri ise “Elektrikli Otomobil Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.